Hlavní obsah

Rozdíl mezi bohatými a chudými Brity je největší od konce války

Novinky, rei
Londýn

Nelichotivou vizitku sami sobě vystavili po 13 letech britští labouristé ve vládní zprávě nazvané Anatomie ekonomické nerovnosti ve Spojeném království. Vyplývá z ní, že deset procent nejbohatších Britů je na tom dnes stokrát lépe než ti nejchudší a rozdíl mezi oběma skupinami byl nedávno největší od konce druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zprávy za to ovšem nemohou pouze levicové kabinety, ale i předchozí vlády konzervativců.

„Zpráva ostře ilustruje, že navzdory odstranění nerovnosti v uplynulé dekádě je před námi ještě dlouhá cesta,“ reagoval premiér Gordon Brown, který se za svého předchůdce Tonyho Blaira stal nejdéle sloužícím ministrem financí v novodobých dějinách země.

Studie se zabývá stupněm nerovnosti v různých oblastech za posledních třicet let. Mimo jiné uvádí, že mezi lety 2007 a 2008 byl rozdíl mezi bohatými a chudými největší od konce druhé světové války. Majetek nejbohatších deseti procent Britů má v průměru na jednu rodinu hodnotu 853 000 liber a více (přes 25 miliónů korun), zatímco u těch nejchudších je to jen 8800 liber (asi 260 000 korun) a méně.

Deník The Times poznamenal, že navzdory vládním programům za miliardy liber Británii dál charakterizuje ostrá čára mezi třídami. Vláda labouristů v nejlepším zvládla zpomalit rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými, které začalo v 80. letech.

Ženy se lépe učí, ale vydělávají méně

Sociální mobilita z hlediska příjmu i zaměstnání je nízká a rozdíl mezi třídami se projevuje už mezi tříletými dětmi. Autoři zprávy se domnívají, že na odstranění nerovností mezi předškoláky by bylo třeba dotovat rodiny s nejnižšími příjmy dávkou 100 liber (zhruba tři tisíce korun) měsíčně.

Přestože dívky jsou ve škole úspěšnější, jejich hodinová mzda je v průměru o 21 procent nižší než u mužů. Mzda roste pouze vysoce kvalifikovaným a zkušeným ženám ve veřejném sektoru.

Nerovnost majetku roste s věkem. Každá desátá domácnost lidí mezi 55 a 64 lety má nemovitost, penzijní spoření a další peníze v hodnotě pod 28 000 liber (zhruba 840 000 korun). U nejbohatších deseti procent Britů stejného věku je to přes 1,3 miliónu liber (téměř 40 miliónů korun).

List The Guardian upozornil, že nerovnost v příjmech v zemi je jedna z největších v rozvinutém světě. Británie v kategorii zaujímá sedmou příčku za zeměmi jako USA, Mexiko a Turecko.

Téměř pětisetstránkovou zprávu vypracoval profesor Londýnské ekonomické školy John Hills a nový Panel pro národní rovnost na zadání ministryně pro rovné příležitosti Harriet Harmanové.

Reklama

Výběr článků

Načítám