Hlavní obsah

Jugoslávie odmítla prodat před lety Usámovi zbraně

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce organizace al-Kajda Usáma bin Ládin se snažil v 80. letech tajně koupit zbraně od bývalé Jugoslávie, ta ho avšak odmítla. S odvoláním na zdroj vyšetřující případ to napsal bělehradský deník Blic.

Článek

Zbraně měly být určeny pro Afghánistán, kde islámští povstalci bojovali proti Sovětské armádě. „Přišel neohlášeně 25. června 1986 a řekl: Chci koupit to a to,“ řekl zdroj ze státní zbrojovky SDPR.

V bin Ládinově „tajném seznamu přání“ figurovaly protiraketové střely, kulomety, mobilní radary, munice pro samopaly a kulomety, ale také komunikační prostředky a zařízení na záměrné rušení vysílání.

Šéf al-Kajdy údajně nabídl sto miliónů dolarů v hotovosti za nákup pod podmínkou, že se nepořídí žádná dokumentace či oficiální záznamy ze schůzky. „Jednání skončila dříve, než začala. Jugoslávie měla silné pozice v celosvětovém obchodu se zbraněmi, a to s výraznými zisky, takže odmítnout nabídku bin Ládina nebylo příliš těžké,“ vysvětlil zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám