Hlavní obsah

Masakr ve finském supermarketu: Albánec zastřelil čtyři lidi a pak i sebe

– Espoo • Aktualizováno
Novinky, DPA, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Celkem šest obětí připisují finští policisté 43letému muži, který ve čtvrtek střílel v obchodním středisku ve městě Espoo. V supermarketu Prisma zabil čtyři lidi. V bytě střelce policie poté nalezla tělo jeho expřítelkyně. Televize YLO uvedla, že později bylo objeveno i tělo pachatele střelby, kosovského Albánce Ibrahima Shkupolli.

Článek

 "Potvrdilo se, že šestou obětí je podezřelý (ze střelby). Byl nalezen ve svém bytě," řekl na tiskové konferenci šéfinspektor Jukka Kaski.

Střelec oděný v černém začal v 10:08 (9:08SEČ) pálit bez rozmyslu po zákaznících obchodního centra Sello v Espoo. Z devítimilimetrové pistole střílel v supermarketu Prisma obchodního centra. Na místě zabil tři muže a jednu ženu, což řekl agentuře AFP i náčelník policie Jirkky Kallio: "Mohu potvrdit, že čtyři lidé jsou mrtví, ale nevíme, jestli nejsou ještě další oběti a kolik jich je." 

Muž začal střílet v přízemí v oddělení elektroniky v supermarketu Prisma. Dvěma ranami do hlavy zastřelil prodavače. Pak střílel v oddělení masných výrobků. Poté se střelec vydal směrem k dalšímu obchodu s potravinami Citymarket. Svědci viděli, že v prvním patře ležel na zemi muž. Spekulovalo se, že by mohl být také mrtvý. To policie zatím nepotvrdila.  

Policisté poté prohledali byt pachatele, jehož identitu znali. Našli v něm pátou oběť, bývalou přítelkyně střelce. Podle některých zdrojů šlo o bývalou manželku. V tu chvíli finská policie zveřejnila identitu střelce i podobenku s varováním, že je nebezpečný a ozbrojený.

Foto: Reuters

Sanitky před nákupním střediskem v Espoo

Albánec žil ve Finsku  pět let

Veřejnost se tak dozvěděla, že v supermarketu zabíjel třiačtyřicetiletý kosovský Albánec Ibrahim Shkupolli, který žil pět let ve Finsku. V minulosti už měl  problémy se zákonem.

V roce 2007 mu helsinský soud udělil pokutu za nelegální držení zbraně ráže devět milimetrů. Soud v Espoo ho zase potrestal za nelegální držení zbraně ráže 7,65 v roce 2003. Jeho bývala přítelkyně dosáhla toho, že dostal soudní zákaz se k ní přibližovat.  

Supermarkety Prisma a City market byly hned po střelbě vyklizeny. Na místě zasahovalo několik sanitek, které dorazily v 10:20. Policie zahájila rozsáhlou pátrací akci, do níž byly nasazeny i vrtulníky, s cílem dopadnou pachatele.

Motiv jeho činu není znám. 

Aby nemohl odjet vlakem ze stanice Leppävaara, která se nachází poblíž nákupního centra, všechny soupravy stanicí projížděly bez zastavení. Ve všech vlacích policie prováděla kontroly totožnosti.

Čtvrtmiliónové Espoo leží nedaleko Helsinek. Sídlí v něm i firma Nokia. 

Foto: Reuters

Finští policisté před nákupním střediskem v Espoo

Finové mají doma často zbraň

V posledních dvou letech zaznamenalo Finsko dva střelecké útoky na školách, při kterých přišlo o život 20 osob, většinou studentů. První tragédie se udála na podzim 2007 na gymnáziu v jihofinské Jokele, druhá loni v září na střední škole v Kauhajoki na západě země.

K první střelbě na finské škole došlo v Raumě na jihozápadě země v roce 1989, kdy čtrnáctiletý chlapec zřejmě kvůli šikaně zastřelil dva spolužáky. V roce 2002 odpálil tehdy devatenáctiletý student doma vyrobenou bombu v nákupním centru ve městě Vantaa u Helsink a zabil sebe a šest dalších osob.

Finsko patří po USA, Jemenu a Švýcarsku k zemím s největším počtem zbraní na obyvatele. Přitom kriminalita je zde jedna z nejnižších na světě. Finové považují za národní sport lov. V zemi s 5,3 miliónem obyvatel je 1,6 miliónu střelných zbraní v osobním vlastnictví, poznamenala AP.

Finští politici, sociální pracovníci i církevní představitelé v důsledku posledních tragických událostí požadují zpřísnění zákona o držení zbraní, větší ostražitost k internetovým stránkám a zlepšení sociálních vazeb v této severské zemi. Finsko je podle AP nechvalně známo vysokým počtem sebevražd, nadměrnou konzumací alkoholu a domácím násilím.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám