Hlavní obsah

Francouzští scientologové dostali tučné pokuty za podvod

Novinky, rei
Paříž

Soud ve Francii uznal tamní scientologické hnutí vinným z podvodu a uložil dvěma jejich zastoupením a několik představitelům tučnou pokutu. Hnutí však může v zemi dál působit.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Mluvčí francouzských scientologů Danielle Gounordová

Článek

Scientology, které ve Francii považují za sektáře, zažalovala dvojice žen, z nichž jedna tvrdila, že byla manipulována, aby v 90. letech církvi za různé kurzy, testy či vitamíny zaplatila celkem přes 20 000 eur (přes půl miliónu korun). Představitelé hnutí obvinění odmítli.

Žalobci žádali zákaz působení scientologů v zemi a velký finanční postih. Soudce uložil středisku církve a knihovně pokutu 600 000 eur (15,6 miliónu korun) a Alainu Rosenbergovi, hlavnímu představenému hnutí, 30 000 eur (780 000 korun). Rosenberg navíc dostal dvouletý podmínečný trest. Pokutu mají zaplatit ještě další tři představitelé.

K zákazu francouzského scientologického hnutí ale nedošlo kvůli zákonné úpravě přijaté krátce před zahájením procesu. Ta byla mezitím zrušena a podle vlády je možné, že v případě další žaloby by mohlo na zákaz dojít.

Scientologie byla založena počátkem 50. let L. Ronem Hubbardem. Hnutí se považuje za náboženství, vědu a psychoterapii zároveň. Věří, že metody popsané Hubbardem dokáží probudit skryté možnosti člověka. Ke scientologům se hlásí i hollywoodský herec Tom Cruise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám