Hlavní obsah

V Drážďanech soudí rasistu, který v soudní síni ubodal těhotnou Egypťanku

Drážďany
Aktualizováno

V Německu začal v pondělí soud s 28letým Alexem W., který letos v létě ubodal v drážďanské soudní síni těhotnou Egypťanku. Důvodem byla msta spojená s rasovou a náboženskou nenávistí. Alex W. pocházející z Ruska byl v létě u soudu, protože 31leté Marvě Šerbiniové nadával na dětském hřišti do děvek, teroristek a islamistů. Odvolával se proti rozhodnutí soudu první instance, který ho odsoudil k pokutě 780 eur.

Článek

Alex W., který se na rodil v Permu a má německé občanství od roku 2003, je obžalován z vraždy, pokusu o vraždu a způsobení nebezpečných zranění.

Přímo v soudní síni 1. července Alex W. napadl Marvi Šerbiniovou a šestnáctkrát ji bodl. Žena těžkému zranění podlehla. Napadl také jejího manžela a vážně jej zranil.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Vdovec (uprostřed) přišel do soudní síně o berlích.

Případ přitom začal o rok dříve zcela banální hádkou na dětském hřišti. Když ho žena, která měla po muslimském způsobu šátek na hlavě, požádala, aby uvolnil dětskou houpačku pro její dítě, nadával jí do děvek a teroristek. Za urážky ho soud loni potrestal pokutou 780 eur (nyní asi 20 200 korun). Proti verdiktu se odvolal a u odvolacího řízení ženu zavraždil.

Žalobce je přesvědčen, že šlo o úmyslný čin vraždy: „Obžalovaný věděl, že oba nečekají žádný útok.“ Zmínil také motiv, kterým je nenávist vůči lidem nepocházejícím z Evropy a vůči muslimům.

Protesty muslimů

Případ vyvolal v Německu i zahraničí protesty. Podle některých zástupců německé muslimské komunity ukázal, že muslimové v Německu jsou vystaveni rasové nenávisti. Objevily se i výzvy k odplatě a k zabití obžalovaného. Soudní řízení proto provázejí přísná bezpečnostní opatření. Na proces dohlížejí dvě stovky policistů.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Budova drážďanského soudu

Stráž v pondělí přivedla obžalovaného k soudu do stejné síně, kde vraždil, s pouty na rukou i na nohou. Hlavu si zakrýval kapucí a tvář slunečními brýlemi. V soudní síni ho od veřejnosti dělila skleněná stěna vysoká 2,5 metru.

Protože si odmítl v soudní síni odložit sluneční brýle a sundal si jen kapuci, soudkyně Birgit Weigendová mu dala pokutu ve výši 50 eur. Sama chce odhalit kořeny hrůzného činu. 

K soudu přišel o berlích také zraněný manžel mrtvé ženy. Procesu je přítomen i bratr zavražděné. Pozůstalé zastupuje osm právníků.

Foto: Reuters

Obžalovaný měl spoutané nohy.

Zabitá ani její manžel nebyli radikální muslimové. On si dělala doktorát z molekulární biologie buněk a genetiky, zavražděná pracovala v lékárně.

Mezi pozorovateli nechyběl ani egyptský velvyslanec v Německu. Řekl, že očekává spravedlivý proces. "Mám v německou justici velkou důvěru," uvedl.

Očekává se, že soud bude trvat 11 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám