Hlavní obsah

Italové upláceli Tálibán po celém Afghánistánu, tvrdí svědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Kábul/Paříž

Řím pobouřila čtvrteční informace britského listu The Times, že italská tajná služba platila Tálibánu, aby neútočil na její vojáky. Nařčení popřel. Timesy ale v pátek citovaly tři svědky, kteří uplácení potvrdili. Dva jsou příslušníky afghánské armády, třetím je velitel Tálibánu.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Italové se snažili omezit ztráty, aby nebylo pobouřeno veřejné mínění. Na obrázku záběr pohřbu padlých z konce září.

Článek

Dohodu, podle níž neměl Talibán útočit na Italy v oblasti Sarobi, potvrdil listu The Times místní velitel Tálibánu Mohammad Išmaíl. Podle něj byla domluvena minulý rok.

Podle Išmaíla se obě strany dohodly, že "ani jedna nezaútočí na tu druhou". "Byli jsme informováni, že bychom neměli útočit na vojáky NATO," sdělil velitel listu. To ukazuje, že dohoda byl dojednána na vyšší úrovni. Podle afghánské armády podobný postup Italové uplatňovali i jinde v Afghánistánu.

Vysoký vládní představitel listu sdělil, že v provincii Herát byl zabit před týdnem jeden z velitelů Tálibánu, který dostával peníze od italské vlády. Podle něj takto postupovali Italové v Herátu a v Sarobi.

Francouzská stopa

Podivné praktiky italských vojáků a tajné služby vyšly najevo poté, co loni převzali službu v Sarobi Francouzi. Mysleli si, že jdou do klidné oblasti. Tálibán ale na ně zaútočil plnou silou, protože dospěl k závěru, že po odchodu Italů už dohoda neplatí. Při srpnovém útoku zahynulo deset francouzských vojáků, což byly největší francouzské ztráty při jednom útoku.

Francie na zprávu o uplácení Tálibánu ze strany Italů jednala zdrženlivě, podle francouzského ministerstva obrany jde o pověsti. Francouzská opozice ale požaduje vyšetřování.

Italové uplácení popírají

Řím uplácení popřel. Vláda premiéra Berlusconiho uvedla v prohlášení, že "nikdy nedala souhlas ani nedovolila žádnou formu uplácení členů Tálibánu“. Ministr obrany Ignazio La Russa označil tvrzení britského listu za "naprosté žvásty".

Našel však východisko z nouze: "Jsem ministrem jen krátkou dobu (od léta 2008), ale nikdy jsem nedostal informace, že by tajné služby platily velitelům Tálibánu.“

Ministerstvo zahraničí ale už ve středu potvrdilo, že se americká vláda na Itálii obrátila kvůli uplácení vzbouřenců, nešlo však prý o formální protest, ale o žádost o informace.

Podle komentátorů Itálie přistoupila k uplácení, aby ušetřila životy vojáků a jejich smrt nepobouřila italskou veřejnost. 

List The Times v komentáři Sama Killeyho uvedl, že samotné uplácení Tálibánu není špatné, protože i to je způsob, jak omezit ztráty a získat třeba bezpečný průchod pro důležité inženýrské celky pro obnovu země. Odsoudil však fakt, že Itálie jednala na vlastní pěst a takto ohrožovala své spojence.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám