Hlavní obsah

Dekolty političek na německých volebních plakátech vyvolaly rozruch

– Berlín

Mdlou předvolební kampaň v Německu rozvířila berlínská členka vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Vera Lengsfeldová (57). Na předvolebních plakátech je spolu s kancléřkou Angelou Merkelovou. Obě mají na fotografiích hluboký dekolt.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová (vlevo) a kandidátka CDU Vera Lengsfeldová na volebních poutačích.

Článek

Na levé straně plakátů je kancléřka Merkelová v tmavých večerních šatech s velkým výstřihem. Měla je na sobě loni při otevírání nové opery v norské metropoli Oslu. Na pravé straně je Lengsfeldová - taktéž v tmavých šatech s hlubokým dekoltem. Pod snímkem je nápis: Nabízíme víc.

"Musela jsem vymyslet něco, aby mě Friedrichshain-Kreuzberg vůbec vzal na vědomí. A vzbudit pozornost se mi podařilo," řekla sedmapadesátiletá politička agentuře DPA. Její volební blog jen za jediný den navštívilo 17 000 čtenářů. Toho by při běžné kampani nedosáhla.

Na svém blogu politička odmítla nařčení ze sexismu. "To je směšné. Co je na dvou dámách ve večerních šatech sexistického?" uvedla kandidátka. Podle ní si takovou nálepku zaslouží spíš mnohé komentáře. Na internetu se obula také do levicových kritiků své kampaně. Tázala se jich, kde zůstala jejich sexuální svoboda. Doporučila jim, aby se uvolnili.

Merkelové se nezeptala

Lengsfeldová vede kandidátku v berlínském volebním okrsku Friedrichshain-Kreuzberg, který je baštou zelených. Před čtyřmi lety tu kandidát CDU získal jen 11,3 procenta hlasů, zatímco jeho protivník od zelených zhruba čtyřikrát víc. Sama Lengsfeldová, která byla v době Německé demokratické republiky bojovnicí za občanská práva, patřila v minulosti k zeleným. V roce 1996 přešla do CDU.

Lengsfeldová svůj nápad podle DPA předem neprojednala ani se zemským vedením strany, ani se spolkovým. Získání souhlasu kancléřky, která jí na plakátu sekunduje, nepovažovala za nutné. "Koupila jsem si úplně oficiálně práva na tento snímek. Nepořídila jsem fotku paní Merkelové tajně a teď ji nezveřejnila," bránila se Lengsfeldová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám