Hlavní obsah

V Turecku soudí spisovatele za knihu, která pobouřila muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

V Istanbulu začal v úterý proces s tureckým spisovatelem Nedimem Gürselem. Je souzen na základě článku tureckého trestního zákoníku, podle něhož se podněcování k rasové, třídní, náboženské či regionální nenávisti trestá odnětím svobody na jeden až tři roky. Důvodem je jeho kniha Alláhovy dcery, která zpochybňuje oficiální verzi zrodu islámu.

Článek

Nedim Gürsel, který žije v Paříži, u soudu nebyl přítomen. "Nepřišel, protože se obáváme incidentů u vchodu do soudní budovy. Vypovídal však již při své nedávné návštěvě," řekl jeho advokát.

Jeho román Alláhovy dcery, publikovaný v Turecku v loňském roce, přibližuje život proroka Mohameda. Tři Alláhovy dcery, bohyně z arabského předislámského pantheonu, v knize podávají odlišnou verzi příchodu islámu.

Nedim Gürsel v nedávném rozhovoru pro AFP zdůraznil "svobodu kritického pohledu na náboženství" a zároveň ujistil, že "respektuje víru i věřící". Pokud jde o tento proces, usoudil, že bude mít velmi zhoubný dopad, neboť si všichni myslí, že Turecko v otázce svobody vyjadřování dosáhlo pokroku.

Gürselovu věc projednává stejný soud, který v roce 2006 zastavil vyšetřování spisovatele Orhana Pamuka obviněného z urážky turecké identity v souvislosti s literátovými výroky k arménské otázce. Téhož roku získal Pamuk Nobelovu cenu za literaturu.

Gürselův právník očekává zastavení vyšetřování již při prvním líčení, či alespoň brzké osvobození. Aby soud projednával případ jako trestný čin, musel by být přesvědčen o tom, že byl zjevně ohrožen veřejný pořádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám