Hlavní obsah

Gruzie zabránila převratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi
Aktualizováno

Gruzínské ministerstvo vnitra v úterý oznámilo, že odhalilo spiknutí, které mělo vyústit v "ozbrojený převrat". Cílem spiklenců z vysokých vojenských kruhů bylo zavraždit prezidenta Michaila Saakašviliho, destabilizovat situaci v zemi a zabránit konání cvičení NATO v Gruzii. Odpoledne Gruzie oznámila, že vzpoura vojáků byla potlačena a její iniciátor dopaden.

Foto: Natia Papavadze/Pool, Reuters

Gruzínský prezident Michail Saakašvili

Článek

Vzpoura na vojenské základně Muchrovani v Gruzii, která vypukla ráno, byla ukončena a její velitel byl zadržen, řekl gruzínský ministr vnitra Vano Merabišvili telefonicky ze základny, kde je nyní i prezident Michail Saakašvili. Proti vzbouřencům byla nasazena těžká technika. Vojáci se pak vrátili do kasáren, ale iniciátor a organizátor převratu - bývalý velitel speciálních sil - byl na útěku.

"Podle našich údajů se organizátory převratu jeví vysoce postavení činovníci ministerstva obrany, kteří byli spojeni se speciálními službami Ruska,“ sdělil novinářům šéf informačně analytického oddělení gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili. Citovala jej RIA Novosti. 

Ministr obrany David Sicharulidze upřesnil cíle spiklenců: "Chtěli narušit vojenské cvičení NATO a provést puč."

Podle mluvčího vláda o chystaném puči věděla už dva měsíce. Spiklenci prý jednali  "koordinovaně s Ruskem". Rusko napojení na vzbouřence odmítlo. Ruský velvyslanec při NATO obvinění označil za "šílená".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Cvičení NATO na gruzínském území začíná ve středu. Rusko je tvrdě kritizovalo. Manévrů se zúčastní 1 300 vojáků z 19 zemí. Trvat budou do 1. června. Moskva se na protest proti tomuto cvičení nezúčastní schůzky náčelníků generálních štábů s NATO 7. května. [celá zpráva]

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv odsoudil skutečnost, že se cvičení koná v zemi, kde právě skončila válka. Narážel na loňský letní pokus Gruzie ovládnout vojenskou silou separatistickou Jižní Osetii, což vedlo k následné intervenci ruských sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám