Hlavní obsah

Ve Vídni téměř 27 stupňů, teploty ve střední Evropě lámou rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Bratislava/Praha

V Rakousku a na Slovensku zaznamenali během velikonočních svátků teplotní rekordy. Vídeň naměřila v sobotu 26,7 stupně Celsia a stala se tak pro daný den podle televize ORF nejteplejším místem Evropy. Ve slovenském Sliači teplota vystoupala na 26 stupňů Celsia, v Nitře 25,4 stupně. Také na některých místech Česka padly rekordy.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Slunečného a velmi teplého počasí využili lidé 12. dubna k návštěvě písníku v Mělicích u Přelouče.

Článek

Teplotu 26,7 stupně naměřila ve Vídni meteorologická stranice ve čtvrti Donaufeld, nebývalé teplo bylo i v dalších regionech.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Na pláži ve Wansee v Německu se lidé již od dubna opalují. Letovisko zahájilo sezónu dříve než obvykle kvůli očekavánému teplému počasí.

:. Na pláži ve Wansee v Německu se lidé již od dubna opalují. Letovisko zahájilo sezónu dříve než obvykle kvůli očekavánému teplému počasí.

FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

Platí to i pro sousední země jako Slovensko, kde ve Sliači naměřili v sobotu 26 stupňů, což bylo o 2,5 stupně více než dosavadní rekord pro tento den z roku 2007. Nitra naměřila svůj rekord 25,4 stupně již v sobotu, dosavadní rekord 24,9 stupně zde platil od roku 1961.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé korzují v parku před zámkem Charlottenburg za jarního slunečného počasí v Berlíně.

:. Lidé korzují v parku před zámkem Charlottenburg v Berlíně.

FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Relaxace za slunečného odpoledne v curyšském parku ve Švýcarsku.

:. Relaxace za slunečného odpoledne v curyšském parku.

FOTO: Christian Hartmann, Reuters

V Česku nejtepleji v Doksech

Také v Česku bylo krásně a na některých místech v republice podle meteoroložky z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) padaly rekordy. Nejtepleji bylo v neděli ve středních a severních Čechách.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Slunečné počasí přilákalo na Velikonoční svátky na Horní Mísečky na Trutnovsku několik stovek milovníků zimních sportů. Někteří z nich využili příznivých podmínek k opalování.

:. Slunečné počasí přilákalo na Velikonoční svátky na Horní Mísečky na Trutnovsku několik stovek milovníků zimních sportů. Někteří z nich využili příznivých podmínek k opalování.

FOTO: Mlejnková Alexandra, ČTK

Například v Doksech naměřili 23,3 stupně Celsia, rekord z roku 1952 tak byl překonán o 0,6 stupně. V sobotu bylo nejtepleji ve Brodu nad Dyjí s 25,2 stupně Celsia, ve Strážnici na jižní Moravě naměřili 25 stupňů Celsia, v Teplicích bylo 24,6 stupně a v Plzni-Bolevci dosáhly teploty 24,3 stupně Celsia.

Krásné počasí ve střední Evropě způsobil výběžek oblasti vysokého tlaku a jižní vítr, který vyvolal téměř letní počasí zejména v celé oblasti východního předhůří Alp. Dokonce ani ve slunečních zemích jako Španělsko, Řecko nebo na Kanárských ostrovech takovou teplotu v sobotu neměli. Na Lanzarote například naměřili v sobotu jen 23 stupňů Celsia, ve španělské Malaze 22 stupňů a v Larnace na Kypru 21 stupňů.
Meteorologové očekávají, že velmi teplé počasí vydrží ve střední Evropě i v dalších dnech, teprve ve čtvrtek má přibýt oblačnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám