Hlavní obsah

Rusko a USA chtějí odzbrojovat, smlouva má být prý hotová do konce roku

ŽENEVA
Aktualizováno

Rusko a USA budou spolupracovat na odzbrojení. Po pátečním jednání v Ženevě to prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a její ruský protějšek Sergej Lavrov. Šéfka americké diplomacie, která schůzku označila za nový start vztahů mezi Washingtonem a Moskvou, věří, že obě země se dohodnou na nové smlouvě o omezení strategických zbraních do konce roku.

Článek

Podle Lavrova se spolupráce obou mocností má týkat i zastavení šíření jaderných zbraní do Íránu a Severní Koreje, uvedla agentura AP.

Mluvčí ruského premiéra Vladimira Putina výsledky rozhovorů označil ze "velmi pozitivní signály" od nové americké administrativy. Moskva prý ale nadále trvá na zrušení amerického plánu vybudovat protiraketový štít v Česku a v Polsku.

Ten se stal hlavním bodem sváru mezi Moskvou a Washingtonem. USA v posledních týdnech naznačily, že by své záměry mohly přehodnotit, pokud opadne nebezpečí jaderného útoku z Íránu.

"Toto je nový start nejen ke zlepšení našich bilaterálních vztahů, ale k vedení světa v důležitých oblastech," zhodnotila schůzku Clintonová, přičemž podle agentury Reuters zdůraznila otázky jaderných zbraní a atomové bezpečnosti.

Obnovení vzájemných vztahů, které narušil také loňský rusko-gruzínský konflikt, si podle ministryně nicméně vyžádá nějaký čas a bude potřebovat větší důvěru a předvídatelnost.

Dohoda do konce roku

Nová dohoda o omezení strategických zbraní mezi USA a Ruskem by podle Clintonové měla být dojednána do konce letošního roku, kdy vyprší ta stávající z roku 1991. Ministryně očekává, že prezidenti obou zemí v nejbližších týdnech pověří své vyjednávače, aby smlouvu dokončili. Také Lavrov čeká, že dokument bude hotov včas.

O symbolické restartování vztahů se Clintonová pokusila už na počátku schůzky a způsobila tak podle agentury AP malé diplomatické faux pas. Svému protějšku věnovala žlutou krabičku s červeným tlačítkem a nápisy "reset" a "peregruzka".

Lavrov ji ale upozornil, že ruské slovo neznamená znovu nastartování, nýbrž přetížení. Oba politici nakonec tuto chybu v překladu přešli s humorem a tlačítko společně zmáčkli.

Dárek měl připomenout nedávné vyjádření amerického viceprezidenta na mnichovské bezpečnostní konferenci, kde Joe Biden prohlásil, že nová administrativa Baracka Obamy bude chtít znovu nastartovat vztahy s Moskvou.

O perspektivách americko-ruské spolupráce mluvila Clintonová také dnes v Bruselu s představiteli EU. Jako možné příklady kooperace uvedla společný výzkum a vývoj a protiraketovou obranu, která ale podle ní musí být funkční a ekonomicky efektivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám