Hlavní obsah

Ruskem projel první americký konvoj se zásobami pro Afghánistán

MOSKVA

První americký železniční konvoj s nevojenskými dodávkami pro jednotky NATO v Afghánistánu přejel ruské území a dosáhl hranice s Kazachstánem. V úterý to potvrdily zdroje z obou stran. Průjezd měl otestovat, zda lze tímto způsobem zásobovat vojska NATO v Afghánistánu. Má také ukázat dobrou vůli Moskvy řešit problém se zásobováním sil ISAF.

Článek

"Tranzit nevojenských amerických dodávek se uskutečnil v rámci dohody uzavřené loni mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Je to první případ tohoto druhu v rámci spolupráce se Spojenými státy," uvedl zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

NATO hledá nové trasy pro zásobování, protože tradiční přes Pákistán je příliš nebezpečná a kolony jsou často napadány radikály. Situaci pak zkomplikoval fakt, že Kyrgyzstán koncem února vypověděl Američanům pronájem letecké základny, kudy ovšem stejně nešlo dopravovat všechny nutné zásoby.

Rusko souhlasilo s tranzitem zásob přes své území za podmínky, že zásilky nebudou obsahovat zbraně ani munici. Kromě USA dohodu s Ruskem  o tranzitu dodávek uzavřelo také Německo, které smí využívat i ruský vzdušný prostor. Hodlá však také vyzkoušet i dráhu. Obdobnou dohodu o zásobování španělských jednotek v Afghánistánu podepsali nyní v Madridu ruský prezident Dmitrij Medveděv a španělský premiér José Luis Zapatero.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám