Hlavní obsah

Šéf Miloševičovy tajné služby prý pracoval osm let pro CIA

Právo, Vladimír Plesník
LOS ANGELES

Jovica Stanišić, bývalý šéf tajné služby za vlády Slobodana Miloševiče, byl agentem číslo jedna americké zpravodajské služby CIA v Bělehradě. Stanišič, Miloševičova pravá ruka, se osm let (1992 až 1999) scházel s bělehradským rezidentem CIA Williamem Lofgrenem, napsal s odvoláním na dokumenty americké rozvědky v pondělí list Los Angeles Times (LAT).

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf srbské tajné služby Jovica Stanišić

Článek

„Oba špióni udržovali tajný vztah, který se kontrarozvědce nepodařilo odhalit. Na utajených schůzkách na lodích, v parku Topcidar na okraji Bělehradu a bezpečných budovách na nábřeží Sávy Stanišić předal v květnu a červnu 1995 CIA informace o místech, kde bosenští Srbové drželi 388 rukojmích OSN, radil CIA při hledání masových hrobů, předal jí dokumenty o podílu jugoslávských firem na výstavbě bunkru iráckého diktátora Saddáma Husajna a pomáhal agentuře v prosinci 1995 zřídit tajná monitorovací střediska pro dohled nad příměřím v Bosně,“ upozornil LAT. 

Současně však podle Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii ICTY v Haagu na Miloševičův pokyn organizoval i „smrtící komanda“ podílející se na vraždění civilistů. Pokud haagský soud uzná Stanišiče vinným, hrozí mu až doživotí.

CIA tribunálu zaslala dopis, v němž píše o Stanišičových zásluhách na oslabení Miloševičova režimu. „Agentura zaslala dopis Haagu, aby dokázala, že tento údajně ďábelský člověk uskutečnil i mnoho dobra,“ podotkl Lofgren, který je už v důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám