Hlavní obsah

VIDEO: V rozlomeném letadle v Amsterdamu zahynulo devět lidí

AMSTERDAM
Aktualizováno

Turecké letadlo se zřítilo ve středu dopoledne na amsterdamském letišti Schiphol. Na palubě letadla bylo 135 lidí. Stroj se po dopadu rozlomil na tři části. Tragédie si vyžádala devět obětí na životech, uvedli představitelé letiště. Zraněno bylo přes padesát osob, 25 vážně.

Foto: Reuters

Odlomený ocas letounu, který havaroval u amsterdamského letiště.

Článek

"Někteří cestující jsou mrtví, někteří zranění a někteří jsou naživu", uvedl iuž dříve  mluvčí letiště Schiphol pro CNN. Turecké aerolinie potvrdily webu Hurriyet nejméně jednu oběť. Pak ale oběť dementovalo turecké ministerstvo dopravy. Ministr dopravy Binali Yildirim řekl, že nikdo nezahynul a z paluby stroje bylo evakuováno 80 osob.

Představitelé letiště odpoledna na tiskové konferenci potvrdili, že nehoda si vyžádala devět obětí. Spekulovalo se o mrtvých, protože na záběrech nizozemské televize bylo vidět, jak je asi čtyři nebo pět těl transportováno v bílých vacích používaných pro přepravu mrtvol. .

:. Odlomený ocas letounu, který havaroval u amsterdamského letiště.foto: Reuters

Boeing 737-800 podle CNN letěl z tureckého Istanbulu do nizozemského Amsterdamu. Havaroval v 10:48. Po dopadu stroj nezačal hořet. To je zřejmě důvodem, proč lidé neštěstí přežili.

:. Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří přežili zřícení letadla tureckých aerolinií u Amsterdamu.foto: Reuters/Paul Vreeker/United Photos

Turecké aerolinie potvrdily, že na palubě stroje bylo 128 cestujících a 7 členů posádky.

foto: Reuters/ Paul Vreeker

:. Jedna z pasažérek zabalená do termopřikrývky odchází od místa pádu letadla.foto: Reuters

Letadlo podle mluvčí letiště nezvládlo přistávací manévr a narazilo do země vedle ranveje asi 150 metrů od dálnice A9 a asi 1600 metrů od přistávací dráhy.

Foto: Toussaint Kluiters/United Photos , Reuters

Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří přežili zřícení letadla tureckých aerolinií u Amsterdamu.

Podle CNN byli lidé ze zadní části stroje schopni odejít po svých. "Letoun se rozlomil kousek před místem, kde jsem seděl, prostě jsem jen vstal a odešel," popsal CNN jeden z cestujících. "Jsme uprostřed polí asi pět až šest kilometrů od letiště," telefonoval Mustafa Bahcecioglu.

foto: Reuters/Robin Van Lonkhuijsen

Další lidé ale byli zraněni. Na místě zasahovalo 30 sanitek a hasičských vozů. Přiletěly i helikoptéry.

Svědek Nicolaas van Bekkum popsal, že louka u dálnice je poseta zavazadly, která z letounu vypadla.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Turecké ministerstvo dopravy ustavilo speciální krizový výbor. Provoz na letišti Schiphol byl zastaven. Schiphol je páté největší letiště v Evropě.

foto: Reuters/ Paul Vreeker

Nedávné nehody na letišti Schiphol

4. října 1992 - Nákladní Boeing 747 izraelských aerolinií El Al narazil do obytné čtvrti u letiště krátce po vzlétnutí. Zemřelo 47 lidí.

4. dubna 1994 - Tři lidé zemřeli a 13 se vážně zranilo při pádu letadla společnosti KLM. Letadlo na Schipholu přistávalo. Na jeho palubě bylo 24 lidí.

27. října 2005 - Požár v letištní vazební věznici zabil 11 lidí a 15 zranil.

25. února 2009 - Pád Boeingu 737-800 Tureckých aerolinií přilétajícího z Istanbulu nepřežilo devět lidí. Na palubě bylo 135 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám