Hlavní obsah

Nacistický "Doktor Smrt" zemřel v roce 1992 jako muslim, tvrdí ZDF

BERLÍN

Dlouho hledaný bývalý nacistický lékař z koncentračních táborů Aribert Heim, přezdívaný Doktor Smrt, zemřel podle německé televize ZDF v Káhiře v srpnu 1992 na rakovinu střev. Středisko Simona Wiesenthala (SWC) loni v prosinci tvrdilo, že má přesvědčivé důkazy o jeho pobytu v jižním Chile či v Argentině.

Článek

Heim, který patřil mezi nejhledanější nacistické zločince, má na svědomí údajně stovky brutálně zavražděných vězňů.

Na začátku 80. let Heim údajně konvertoval k islámu. Skrýval se pod falešným jménem Tárik Faríd Husajn. Nasvědčuje tomu více než 100 dokumentů, které prý ZDF nalezla. Mezi nimi jsou prý kopie dokladů, egyptského pasu, povolení k pobytu, bankovní účty, lékařské dokumenty a další písemnosti.

Svědci včetně Heimova syna Rüdigera potvrdili, že Heim a Husajn byli jedna a tatáž osoba. Rüdiger Heim v pořadu prohlásil, že jeho otec žil v Káhiře. Poprvé ho zde prý navštívil v 70. letech. V roce 1990 se o něj několik měsíců staral, když otec se kvůli rakovině musel podrobit operaci.

Ředitel izraelské kanceláře Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff podle DPA dokumenty, které dokazují Heimovu smrt, ještě neviděl. Pokud je to skutečně pravda, tak se "země zachvěla". Posláním centra je zadržet nacistické zločince a předat je spravedlnosti.

Podle ZDF prý jeho egyptští přátelé a ani jeho lékař nevěděli nic o jeho minulosti.

Krutý člověk

Heim měl v době nacistické nadvlády pověst mimořádně krutého člověka, který s nikým neměl slitování. Svědkové tvrdí, že mimo jiné nechal zhotovit stínítko na lampu pro velitele koncentračního tábora z kůže vězně. V Mauthausenu prý stovky lidí zabil smrtící injekcí, kterou jim vpravil přímo do srdce.

Pracoval jako lékař v táborech Sachsenhausen, Buchenwald a Mauthausen.

Heimovi se před soudem dařilo skrývat. Přitom ho po druhé světové válce dva a půl roku zadržovali američtí vojáci, později ho ale bez procesu propustili.

Spekulace o Heimově smrti se objevily již v roce 1982. Tehdy ho prý vypátrala a popravila tajná organizace Sova, která pátrala po nacistických zločincích. Ve své autobiografické knize to tvrdil bývalý plukovník izraelského letectva Danny Baz, který se prý osobně podílel na operaci vedoucí k Heimově popravě. Vídeňská kancelář SWC to však zpochybnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám