Hlavní obsah

Belgická policie vyslýchala vraha z jeslí, přiznal se a pak se jen smál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TERMONDE
Aktualizováno

Dvacetiletý Belgičan, který v pátek ráno zabil v jeslích v Termonde dvě děti a pečovatelku, vyslýchala do večera policie. Byl také obviněn z vraždy a pokusu o vraždu a umístěn do vazby. Jeho identitu vyšetřovatelé tají. Prokurátor sdělil Christian Du Four pouze uvedl, že mladík nebyl pod vlivem alkoholu nebo drog a ani nebyl dříve trestán.

Článek

Útočník vyzbrojený nožem při svém řádění zranil dalších deset dětí a dva dospělé. Všichni byli již ošetřeni a jsou mimo nebezpečí života, ale jejich další rekonvalescence si v několika případech vyžádá další plastické operace.

Belgický list Het Laatste Nieuws uvedl, že útočník měl u sebe muž v okamžiku zatčení druhý nůž (první byl nalezen na místě činu) a jméno dalších jeslí vzdálených asi tři kilometry. "Možná se předešlo dalšímu krveprolití," napsal deník. Prokurátor později oznámil, že muž měl při zatčení v batohu nůž, sekyrku a napodobeninu střelné zbraně a na sobě neprůstřelnou vestu.

Zatčený se přiznal a pak se jen smál

Motiv útoku, který mohl mít podle spekulací v belgickém tisku ještě pokračování, není znám. A ani pachatel k tomu údajně během desetihodinového výslechu nic neprozradil. Jeho černobílé líčení však podle komentářů naznačuje psychickou poruchu, protože připomínal postavu zloducha Jokera z posledního filmového zpracování Batmana. Útočník se sice k činu přiznal, ale na dotazy policistů se podle listu Het Laatste Nieuws pouze několikrát rozesmál.

Den po dramatu se belgická média zabývají především nutností posílit bezpečnost na místech, kde se shromažďují lidé a především pak děti. Hned po činu se veřejnost začala ptát, jak mohl muž vypadající tak divně bez problémů proniknout do jeslí, kde v té době bylo 18 dětí a šest pečovatelek.

"Po takové tragédii může panovat velké pokušení rozmístit u bran našich stadiónů, bank, divadel, ale také škol a jeslí, a třeba také po našich ulicích strážce, vojáky, policisty," napsal v úvodníku frankofonní deník La Libre Belgique. "Ale to není způsob, jakým řešit 'šílenství' lidí," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám