Hlavní obsah

Moskva kvůli krizi zastavila stavbu nejvyššího mrakodrapu Evropy

Novinky, rei
MOSKVA

Stavba plánované největší výškové budovy v Evropě byla zastavena. Důvodem je globální finanční krize, oznámil ruský developer v Moskvě, kde budova roste. Ruský prezident v uplynulém týdnu v souvislosti s krizí řekl, že vláda je odhodlána zabránit kolapsu podobnému tomu z 90. let. Na protikrizová opatření stát vydělil na pět biliónů rublů, připomněl.

Článek

Firma architekta Normana Fostera, která 612 metrů vysokou stavbu pro obchodní centrum Moskvy navrhovala, zatím o zastavení stavebních prací nemá zprávy, oznámila stanice BBC.

Stavba mrakodrapu začala loni v září a budova měla být dokončena do roku 2012. Má mít 118 podlaží a kromě kanceláří se v ní bude nacházet i pětihvězdičkový hotel a soukromé apartmány.

Také dosavadní nejvyšší budova Evropy je v ruském hlavním městě, měří 268 metrů.

Rusko vyjde podle Putina z krize silnější

Rusko může podle premiéra Vladimira Putina vyjít z nynější finanční krize ještě silnější a konkurenceschopnější, pokud ji využije k urychlení modernizace země, aby se stalo jednou z nejsilnějších ekonomik světa.

"Uděláme vše, co na nás závisí, aby se kolaps minulých let v naší zemi neopakoval," citovala v týdnu ČTK Putina v narážce na finanční krach z konce 90. let. Rusko má podle něj mohutné rezervy, které dávají prostor k manévrování. Na protikrizová opatření stát vydělil na pět biliónů rublů.

Recesi potvrdil první asijský stát

Potíže mají ekonomiky od amerických po asijské. Poté, co ohlásila eurozóna propad do recese, potvrdil stejný trend jako první asijský stát Singapur. Dokazuje to oslabení ekonomiky v třetím čtvrtletí o 6,8 procenta, tedy ještě o půl procenta víc, než předpokládala vláda.

Od té doby se do recese dostalo také Japonsko a Hongkong.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám