Hlavní obsah

Kosovský premiér Thaci prý vydělal milióny prodejem orgánů zavražděných Srbů

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři milióny marek vydělal nynější kosovský premiér Hashim Thaci na prodeji orgánů srbských a romských zajatců. S odvoláním na svědka K-144 chráněného haagským tribunálem to v pátek napsal švýcarský list Tagesanzeiger.

Foto: ČTK

Kosovský premiér Hashim Thaci

Článek

K-144 tvrdí, že ochod s orgány zajatců se odehrával přes Itálii, a to v přímé režii Kosovské osvobozovací armády (UCK) a s tichým souhlasem albánské vlády. UCK prodala podle něj na 300 ledvin a sto dalších orgánů. Většinu Srbů, jimž orgány odebrali, zabili a zakopali do masového hrobu poblíž opuštěného albánského dolu Deba u hranic se Srbskem.

Vyšetřování obchodu s lidskými orgány začalo v Srbsku poté, co vyšla kniha Lov: Já a váleční zločinci bývalé vrchní prokurátorky haagského tribunálu Carly del Ponteové. Uvedla v ní, že kosovští Albánci unesli a převezli z Kosova do severní Albánie sto až 300 Srbů, a to po 12. červnu 1999 po příchodu sil NATO do Kosova.

Tagesanzeiger připomněl, že K-144 je výjimkou. „Další svědci jako by se do země propadli,“ posteskl si jeden z vyšetřovatelů. Jejich výpovědi by totiž přitížily někdejším vůdcům UCK, z nichž většina nyní sedí v kosovské vládě. „Svědci mají strach, že každá jejich výpověď by se rovnala rozsudku smrti,“ uvedl vyšetřovatel.

Švýcarská vláda tento týden informovala Kosovo, že jeho nově jmenovaný velvyslanec Naim Mala, Thaciho blízký přítel, není vítaný. Podle kosovských médií má Mala policejní záznam z doby, kdy ve švýcarské emigraci v letech 1998 až 1999 shromažďoval peníze pro UCK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám