Hlavní obsah

Nizozemská vláda připravuje úplný zákaz burky ve školách

Právo, DPA, vpl
HAAG

Nizozemsko se chystá zakázat ve školách burky, oděv muslimských žen od hlavy po paty, a to nejen pro žačky, ale i pro všechny, kdo vstoupí do prostor škol.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Televize NOS uvedla, že ministr školství Ronald Plasterk už o svém záměru informoval písemně poslance parlamentu. Cílem zákazu, který se bude vztahovat i na rodiče, uklízečky i kuchařky, je podle něj umožnit žákům rozpoznat a identifikovat všechny lidi, kteří vstoupí do školy.

„Pokud chcete být ve škole jako poskytovatel služeb, učitel, nebo žák, musíte ukázat svou tvář,“ uvedl ministr. Burka, která ponechává jen nevelký průzor pro oči, podle něho ztěžuje, nebo přímo ničí komunikaci. „Svobodu víry musíme postavit za svobodu dětí chodit do školy v prostředí, v němž si mohou hledět do tváře. Burky odporují pravidlům bezpečnosti a veřejného pořádku,“ uvedl Plasterk s tím, že zákon předloží parlamentu počátkem příštího roku.

Přibližně 60 procent nizozemských škol jsou soukromá zařízení, provozovaná často církvemi nebo jinými náboženskými společnostmi - i na ně se má zákon vztahovat.

Zákaz i ve veřejné dopravě a státních službách

Kabinet už letos na jaře ohlásil, že chce zavést zákaz nošení burky ve veřejné dopravě a ve státních službách. Většina soukromých dopravních firem, které nejsou povinny případnou právní úpravu automaticky přijmout, uvedla, že nepovažuje burku za bezpečnostní riziko.

Burka není povolena ve školních třídách v Británii, je nelegální na veřejných místech v pěti belgických městech a italské úřady ji označily za nepřijatelnou na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám