Hlavní obsah

Vatikán zřídil vlastní leteckou linku pro poutníky

Novinky, BBC, znk
ŘÍM

I katolická církev se v mnohém přizpůsobuje moderní době. Vatikán v pondělí zahájí provoz vlastní speciální nízkonákladové letecké služby, kterou budou moci křešťanští poutníci využít k tomu, aby navštívili posvátná místa v Evropě a Středomoří. První letadlo z Říma do francouzského Lourdes odletí v půl dvanácté dopoledne.

Článek

"Stále více lidí k nám přichází s tím, že chtějí navštívit Svatou zemi, svatyni Fatima, katedrálu v Lourdes a jiná místa. Někdy je složité najít dostatek míst na tradičních linkách," řekl otec Cesare, šéf katolické instituce Opera Romana Pellegrinaggi (ORP).

Podle něj budou letušky absolvovat speciální školení.

"Během letu budeme vysílat audiovizuální prezentace, ze kterých se lidé dozvědí informace o místech, na která cestují. Zbude také čas na modlitby. To je konec konců vše, co nabízíme," dodal.

Do budoucna se plánují i lety do Mexika

Společnost Mistral Air, která bude mít lety na starosti, obvykle přepravuje zásilky, dopisy a balíky pro státní Italské pošty (Poste italiane).

Lety prozatím zamíří ke katolickým svatyním ve Francii, Polsku, Španělsku, na Středním Východě a v Egyptě. Plánuje se, že v blízké době se služba rozšíří i na Mexiko.

Vatikán podepsal pětiletou smlouvu prostřednictvím ORP, která pořádá poutě z pověření Římské diecéze. Očekává se, že nové služby za první rok využije kolem 150 000 poutníků.

Letadla již mají církevní barvy

Svatý stolec sám o sobě nevlastní ani leteckou linku ani letiště, má jen přístávací plochu pro vrtulník, který používá papež pro kratší cesty. Vrtulník mu poskytuje italská letecká společnost.

Dva jety Mistral Air jsou již namalovány barvami Vatikánu, tedy žlutou a bílou. Interiér je ozdoben posvátnými nápisy jako například "Hledám tvou tvář, Hospodine." Ten je například nejen na opěrkách pro hlavu, ale také na trupu letounu.

Nízkonákladovým společnostem se v Itálii stejně jako v jiných zemí daří. Loni počet přepravených cestujících stoupl o 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám