Hlavní obsah

Poláci šetří, zda Tinky Winky z Teletubbies není gay

VARŠAVA

Tinky Winky, postavička z britského dětského seriálu Teletubbies, je v Polsku podezřelá z homosexuality. Záležitostí se dokonce zabývá úřad na ochranu práv dětí. Informoval o tom internetový server onet.pl.

Článek

"Poprosím psychology z našeho úřadu, aby se podívali na pohádku Teletubbies a vyhodnotili, zda může být vysílána v televizi," řekla šéfka instituce Ewa Sowińská a dodala: "Celá ta věc je neobyčejně citlivá, protože děti si tu pohádku velmi oblíbily.

Fialový Tinky Winky s trojúhelníkovou anténkou na hlavě je podle tvůrců seriálu mužského pohlaví. Problémem se v Polsku stala jeho červená taška, některým konzervativcům připomíná dámskou kabelku.

Tinky Winky a jeho tvůrci čelili stejným nařčení na konci 90. let také v USA. Nedávno zesnulý americký evangelický televizní kazatel Jerry Falwell, proslulý svými nekompromisními názory, tehdy upozorňoval rodiče malých dětí na skryté symboly homosexuality.

V Polsku se hlásí 95 procent obyvatel ke katolické církvi a značná část z nich nahlíží na homosexualitu jako na úchylku. Problémy s homosexuály má též konzervativní vládní garnitura, jež v poslední době vzbudila pozornost řadou kontroverzních návrhů na omezení liberálních svobod. Svým tažením proti všemu zkaženému proslul zejména ministr školství Roman Giertych, člen katolické Ligy polských rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám