Hlavní obsah

Z Tel Avivu hlásí „zázračný lék“ na covid

Právo, doh, mso

Možný průlom v léčbě covidu-19 hlásí z Izraele, kde probíhá počáteční testování experimentálního léku s označením EXO-CD24. Po podání přípravku se zotavilo všech 30 těžce nemocných pacientů, 29 z nich v rámci prvních třech až pěti dnů, oznámilo výzkumné centrum nemocnice Ichilov v Tel Avivu.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Lék, který se inhaluje, má zabránit přemrštěné reakci, kdy imunitní systém napadá zdravé buňky – takzvané cytokinové bouři. Právě ta bývá častou příčinou úmrtí pacientů s těžkým průběhem nemoci.

AstraZeneca má další zbraň proti covidu. Běžný lék na astma

Evropa

Přípravek využívající takzvané exosomy, které přepravují látky mezi buňkami, dodává do plic bílkoviny CD24, což pomáhá zklidnit imunitní systém.

Levný a bez vedlejších účinků

„Inhaluje se jednou denně po dobu několika minut a pět dní po sobě. Zatímco ostatní přípravky selektivně omezují určité cytokiny, EXO-CD24 je cíleně zaměřen na plíce, které jsou srdcem tzv. cytokinové bouře,” uvedl profesor Nadir Arber z Integrovaného centra prevence rakoviny nemocnice Ichilov. Dodal, že u léku se neprojevily ani žádné vedlejší účinky.

Nemocnice po úspěchu první fáze testů apeluje na izraelské ministerstvo zdravotnictví, aby umožnilo další klinické testy a přípravek tak bylo možné vyzkoušet na větším vzorku lidí. „Jedná se o inovativní způsob léčby, který není příliš nákladný a může se produkovat rychleji než vakcíny,” dodal Arber.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu látku v pondělí velebil jako „zázračný lék“. „Je podáván lokálně, účinkuje široce a bez vedlejších účinků,“ řekla podle webu Times of Israel Širan Šapirová z laboratoří Arber, které se na výzkumu podílely. Lék nyní čekají další fáze testování.

Kolektivní imunita? Na tu prodělalo covid málo lidí, říká biochemik Trnka

Koronavirus

Prymula: Není to vyzkoušené

„Zatím to není v tomto stavu, ten lék není vyzkoušený. Prošel jen klinickou fází 1 a jsou určitě potřeba fáze 2 a 3. Pokud bude i ve třetí fázi tak úspěšný, jako v první fázi, určitě o něj zájem mít budeme,“ řekl Právu vládní poradce pro zdravotnictví Roman Prymula.

Za normálních okolností trvají všechny tři fáze klinických testů nejméně dva roky. V době pandemické se tento čas zřejmě o něco zkrátí, i tak ale budou trvat nejméně několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám