Hlavní obsah

Novináře očkované Sputnikem nepustí Švýcarsko na schůzku Bidena s Putinem

Švýcarské úřady se ve středu rozhodly neakreditovat na nadcházející americko-ruský summit novináře, kteří jsou očkování proti covidu-19 ruskou vakcínou Sputnik V. Na jednání 16. června v Ženevě se přitom poprvé sejdou současní prezidenti obou zemí - Joe Biden a Vladimir Putin.

Foto: Zoltan Balogh, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na tuto informaci podle listu Vedomosti prohlásil, že o jiném místě schůzky se v současnosti neuvažuje.

Švýcarské ministerstvo zahraničí podle listu oznámilo redakcím, že pro získání akreditace na ženevský summit je nezbytné předložit buď potvrzení o úplném očkování proti covidu-19, příslušně čerstvé osvědčení o negativním výsledku PCR či antigenního testu nebo doklad, že se novinář vyléčil z covidu-19.

Později ministerstvo upřesnilo, že pro summit bude uznávat pouze očkování vakcínami schválenými Evropskou unií či Švýcarskem. Mezi nimi Sputnik V nefiguruje, dodaly Vedomosti.

Summit Putina s Bidenem restart vztahů nepřinese, tvrdí Kreml

Svět

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v úterý prohlásil, že si Rusko nedělá ohledně summitu žádné iluze. „Neděláme si iluze, nesnažíme se vytvářet dojem, že dojde k nějakým průlomům, k nějakým historickým, osudovým rozhodnutím,” řekl Lavrov.

Schůzka v Ženevě bude prvním rusko-americkým summitem od července 2018, kdy se Putin v Helsinkách sešel s Bidenovým předchůdcem v Bílém domě Donaldem Trumpem.

Na pořadu ženevských rozhovorů má být podle Kremlu nynější stav a perspektivy rusko-amerických vztahů, problémy strategické stability a také aktuální mezinárodní otázky, včetně součinnosti v boji proti pandemii nemoci covid-19 a při urovnávání regionálních konfliktů.

Biden již upozornil, že v Ženevě neopomene šéfa Kremlu upozornit na pošlapávání lidských práv. Rusko už na oplátku ústy Lavrovova náměstka Sergeje Rjabkova obvinilo Spojené státy, že nejsou na summitu připraveny diskutovat o všech tématech.

Slováci se už mohou registrovat na očkování Sputnikem

Evropa

Rjabkov zároveň varoval, že Moskva v příštích dnech vyšle Spojeným státům sérii „nepříjemných signálů”.

Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. USA nedávno uvalily na Rusko sankce a země si vzájemně vyhostily několik diplomatů. Moskva také zařadila USA spolu s Českem na seznam „nikoliv přátelských” zemí.

Vztahy Ruska se Západem kalí také ruské věznění kritika Kremlu Alexeje Navalného, posilování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou i obvinění z vměšování Ruska do amerických voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám