Hlavní obsah

Čína začala jednat o ochraně soukromého vlastnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínský parlament v pondělí začal jednat o novele ústavy, která má vést k legalizaci soukromého vlastnictví. Bude-li věc schválena, půjde o převratnou změnu od nástupu komunistů k moci v roce 1949. Poslanci by rozšíření základního zákona o větu: "Soukromé vlastnictví získané legálními prostředky nesmí být porušováno" - měli hlasovat v neděli.

Foto: Metoděj Novák

Frekventovaná ulice Nádražní ve Frýdlantu nad Ostravicí, která spojuje vlakové nádraží s centrem města, se po rekonstrukci stane moderním bulvárem.

Článek

Vzhledem k tomu, že vedení Komunistické strany Číny považuje ochranu soukromého vlastnictví za nezbytný krok k zajištění dalšího růstu hospodářství, očekává se, že parlament změnu hladce přijme.

Poslanci začali také debatovat o uzákonění ochrany lidských práv a o naplnění někdejšího přání bývalého prezidenta Ťiang Ce- mina, aby do byli do řad komunistů přijímáni také podnikatelé.

Ministr pro rozvoj a reformu Ma Kchaj se dnes vrátil také k otázce rozpočtu. Upozornil, že Čína musí opatrně zacházet se svým hospodářským růstem, aby se ekonomika nepřehřála.

Premiér Wen Ťia- pao na úvod debaty sdělil, že cílem Číny je dosáhnout sedmiprocentního hospodářského růstu po varování, že by loňský růst o 9,1 procenta mohlo oživit inflaci a přivodit finanční obtíže. "Můžeme udržet stabilní růst," slíbil ministr Ma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám