Hlavní obsah

Smrt pro atentátnici, které při útoku v Jordánsku selhala nálož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Jordánský soud ve čtvrtek odsoudil k trestu smrti sedm Iráčanů, kteří se podíleli na třech atentátech spáchaných 9. listopadu 2005 v Ammánu, při nichž zemřelo 60 hotelových hostů a návštěvníků restaurací. Mezi odsouzenými je pětatřicetiletá Sadžída Rišávíová, které nálož selhala. U soudu byla jedinou přítomnou, dalších šest spolupachatelů je na útěku.

Článek

O vině Rišávíové není pochyb. Kamera ji zachytila, jak se pokouší odpálit nálož na opasku, což se jí nepodařilo. [celá zpráva] Rišávíová vinu popřela a tvrdila, že její předchozí přiznání bylo vynucené násilím. Údajně vůbec neměla v úmyslu se zabít a dokonce se ani nepokoušela odpálit výbušniny na těle. Obhájce tvrdil, že k útoku v hotelu plném svatebních hostů ji nutil manžel, kterého si vzala těsně řed útokem. Jejich manželství prý nebylo ani naplněno.

Odborník na výbušniny potvrdil, že spouštěcí mechanismus, který měl odpálit výbušniny na pásu Rišávíové, se zablokoval.

Čtyři dny po útoku se žena přiznala k účasti na atentátech před televizní kamerou. Identifikovala i ostatní útočníky, z nichž tři včetně jejího manžela Husjan Šamarího zemřeli při atentátu. Detailně popsala přípravy útoků.  

K atentátům se přihlásila teroristická skupina Jordánce abú Músy Zarkávího navázaná na al-Kajdá. [celá zpráva] Zarkáví byl také jedním ze souzených, ale když v červnu zahynul při operaci amerických sil severně od Bagdádu, jordánský vojenský soud jeho případ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám