Hlavní obsah

Raketa jemenských vzbouřenců zasáhla letiště v Saúdské Arábii, 26 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Raketa, kterou vypálili vzbouření jemenští šíitští Húsiové, zasáhla halu na letišti v saúdskoarabském města Abhá. Zranila tam 26 lidí, uvedly zdroje ze Saúdské Arábie. Osm z nich muselo být převezeno do nemocnice, řekl mluvčí arabských sil podporujících jemenskou vládu v boji proti Húsíům Turki Malki.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Húsijský radikál v Saná

Článek

Malki oznámil, že letiště, které používají každý den tisíce cestujících, zasáhl projektil. Uvedl, že mezi zraněnými je i Ind, tři ženy a dvě saúdské děti. Malki označil útok na příletovou halu za teroristický, s tím, že by měl být považován za válečný zločin.

Jaká byla použitá raketa, nespecifikoval, ale Húsiové mají balistické rakety, v nichž používají technologii z Íránu a které odpálili i na Rijád.

Húsiové podle televize al-Džazíra přiznali ve své televizi Masira útok, uvedli, že vypálili střelu s plochou dráhou letu na letiště ve výletním saúdském městě v horách Azir, kam jezdí bohatí Saúdové na léto, aby unikli vedru v Rijádu a Džiddě. Lety do města byly na několik hodin přerušeny.

Vzdušné útoky Húsíů 

Raketa byla vypálena dva dny poté, co Saúdové v pondělí pronásledovali a zneškodnili dva drony vyslané vzbouřenci, které mířily na Chamis Mušait. Rebelové oznámili, že terčem bylo nedaleké vojenské letiště Krále Chálida.

V květnu vyslali drony s náložemi na letiště v Džizánu na pobřeží Rudého moře.

Česká republika nedoporučuje od roku 2017 cesty na jih Saúdské Arábie do příhraničních oblastí s Jemenem. Do vzdálenosti 50 km od hranice se nemá cestovat vůbec, do oblastí vzdálených 50 až sto kilometrů jen ve výjimečných případech, protože i tam dopadají rakety vypálené Húsíi.

Reklama

Výběr článků

Načítám