Hlavní obsah

Syrská armáda dál útočí u Hamá, dobyla středověký hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda v úterý pokračovala v postupu severně od města Hamá, přičemž nasadila do bojů i tanky. V úterý se jí podařilo osvobodit Habít a ve středu také Kalat Madik, kde se nachází středověký hrad a archeologické naleziště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v syrském HamáVideo: Reuters

 
Článek

O osvobození středověké pevnosti v Kalat Madik ve středu informovala syrská tisková agentura SANA. Její reportér viděl v oblasti množství tunelů, které tam vzbouřenci vykopali, i zničená a opuštěná vozidla včetně tanků. Hrad utrpěl značné škody už při dřívějších bojích. Poničeny byly zejména cenné mozaiky. Kalat Madik, který zahrnuje středověkou pevnost z 12. století a archeologické naleziště v lokalitě starověkého města Apameia, bombardovala armáda už dříve ve snaze se zmocnit míst obsazených povstalci.

SANA uvedla, že se podařilo zabít a zranit velký počet vzbouřenců a zničit sklady jejich zbraní. Podle agentury byly součástí operace intenzivní údery na opevněné pozice různých vzbouřeneckých skupin napojených na Al-Káidu.

Dalším cílem byla oblast u města Chán Šajchún u dálnice z Damašku do Aleppa, uvedla SANA.

Foto: Reuters TV, Reuters

Zničená nemocnice v provincii Idlib

Syrské jednotky zahájily na přelomu dubna a května rozsáhlou operaci proti vzbouřencům na severu provincie Hamá a v Idlibu, který kontrolu radikálů z fronty Haját Tahrír aš-Šám, jejímž jádrem je bývalá Fronta an-Nusra.

Foto: Mapy.cz

Rozdělení sil v Sýrii

Boje si vyžádaly 120 obětí z řad civilistů, uvedla kancelář OSN pro koordinaci humanitárních otázek (OCHA). Podle údajů OSN před nimi uprchlo na 150 000 lidí.

Během dvou týdnů se stalo terči náletů 16 zdravotnických zařízení, uvedla Unie organizací pro zdravotní péči a pomoc (UOSSM). Syrská armáda popírá, že by útočila na civilisty, řada výpovědí však jasně svědčí proti ní.

Exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi uvedla, že vládní síly shazují z vrtulníků barelové bomby, což jsou sudy naplněné výbušninou a dalšími látkami. Dodala, že situaci zhoršuje i Fronta an-Nusra, která brání uprchlíkům stavět stany.

Foto: Reuters TV, Reuters

Vybombardovaná nemocnice v Idlibu

Úterní palba vzbouřenců na tábor An-Najrab v Aleppu si vyžádala životy šesti civilistů včetně dvou dětí, přičemž dalších 14 lidí bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám