Hlavní obsah

Znásilňování, pálení, věšení na háky. Věznění odpůrci Bašára Asada popsali mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Každodenní bití, znásilňování, zapalování vězňů a psychické týrání zažívali v syrských věznicích odpůrci režimu Bašára Asada. Na jejich osud upozornil v sobotu list The New York Times (NYT). Kromě svědectví obětí se opírá také o uniklé dokumenty syrské vlády.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Příslušník sil Bašára Asada na hlídce

Článek

Přeživší v rozhovorech s NYT popisovali, jak byli vězni nuceni pít vlastní moč, jíst exkrementy či byli převáženi v dodávkách určených k přepravě masa, svázáni a zavěšeni za řeznické háky. Jednadvacetiletého mladíka vojáci polili benzínem a zapálili, umíral 21 dní.

Muhammad Ghabáš, který byl v roce 2011 dvaadvacetiletým studentem v Aleppu a organizoval prodemokratické protesty, byl během války zatčen několikrát a prošel dvanácti věznicemi. Když byl zatčen potřetí, čelil surovému bití a někdy se probouzel „úplně nahý v mrazivé chodbě”.

Jednou mu voják dal do úst pistoli. Bachař, který si podle Ghabáše říkal Hitler, pořádal „sadistickou večerní zábavu”, při níž nutil vězně chovat se jako zvířata a štěkat, mňoukat či kokrhat. Někteří vězni museli klečet na čtyřech a dělat dozorcům stoly či židle.

Další disident Munír Fakír vyprávěl, že vězni byli trestáni, pokud usnuli či mluvili bez dovolení. Nemocní čelili týrání i ve vojenské nemocnici. Fakír popsal, jak vojáci nechali dvacetiletého číšníka s cukrovkou zemřít, protože mu nedali inzulín, a když jeden vězeň v nemocnici požádal o prášky proti bolesti, voják, který si říkal Azrael (anděl smrti), mu obuškem rozbil obličej. Později musel Fakír tělo odnést.

Velká část případů mučení se odehrála v Sidnáji, která je známá jako věznice, kde se vykonávají hromadné popravy.

Mučeny jsou v syrských věznicích i ženy. OSN loni zdokumentovala, že znásilnění či jiné formy sexuálního násilí zažily ženy ve 20 režimních zařízeních a muži v 15. OSN označila podmínky ve zmíněných věznicích za extrémní s tím, že se rovnají „vyhlazování a zločinům proti lidskosti”.

Tisíce mrtvých, desetitisíce vězněných 

Podle nevládní Syrské sítě pro lidská práva (The Syrian Network for Human Rights) bylo 14 000 lidí umučeno a dalších 128 000 civilistů je stále ve věznicích režimu či bylo usmrceno.

V uplynulých měsících syrská vláda pod tlakem Moskvy přiznala, že několik set lidí, které zadržovala, zemřelo, a vydala úmrtní listy, píše NYT. The Syrian Network se domnívá, že syrský režim tím občanům vzkázal, že ho nikdo nepotrestá.

Zatýkání pokračuje 

„Loni The Syrian Network zaznamenala, že bylo nově zatčeno 5607 lidí, což je více než 100 týdně a téměř o 25 procent více než předloni,” napsal NYT k dění v Sýrii. List rovněž uvádí, že podle uniklých syrských vládních dokumentů zatýkání nařídili důstojníci, kteří mají blízko k Asadovi a kteří věděli o mučení vězňů.

Válku v Sýrii zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011. Konflikt se ale během let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikoval. Před válkou měla Sýrie podle odhadů Světové banky 20,8 milionu obyvatel; o život od té doby ale přišlo asi půl milionu lidí. Do bojů se na Asadově straně zapojilo v roce 2015 Rusko, které tak do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch režimu.

Šance, že Asadův režim bude postaven před spravedlnost, se zdá být nepravděpodobná. Na některé vysoce postavené příslušníky syrské armády nicméně na základě dosud uniklých dokumentů, fotografií a výpovědí byly v Evropě vydány zatykače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám