Hlavní obsah

Sebevražedný útok na Američany v Sýrii: Teroristé udeřili v místě, odkud se mají stáhnout

Manbidž

Ze severosyrského města Manbidž byl ve středu hlášen sebevražedný útok, při němž zahynulo nejméně čtrnáct lidí. Oznámila to organizace SOHR, která situaci v Sýrii monitoruje z Londýna. Manbidž leží v oblasti, kde působí američtí vojáci, jejichž stažení před nedávnem oznámil prezident USA Donald Trump. Poradci či bojovníci USA jsou údajně mezi oběťmi.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky sebevražedného útoku

Článek

Spojené státy zatím zprávu nekomentovaly. K útoku se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Útočník podle IS použil vestu s výbušninami, které odpálil u mezinárodně obsazené hlídky v Manbidži.

Na místo vyrazil americký vrtulník

Z prvních snímků je patrné, že výbuch nastal u jednoho podniku v Manbidži. Budova má vyražená okna i dveře a celé okolí je silně poškozeno. Na místním stadionu přistál americký vojenský vrtulník.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Američané v Manbidž

Město Manbidž leží nedaleko turecké hranice. Hlídku v něm zajišťuje místní vojenská rada. Ve městě působí také Američané. V blízkosti města jsou také skupiny podporované Tureckem a rovněž syrské jednotky.

Americký prezident Donald Trump v prosinci oznámil, že americké vojáky ze Sýrie stáhne, protože Islámský stát už byl podle něj v oblasti poražen.

Reklama

Výběr článků

Načítám