Hlavní obsah

Saúdská Arábie zkritizovala rezoluci amerického Senátu, že by neměla dostávat vojenskou pomoc

Rijád

Saúdská Arábie v neděli odsoudila nedávné přijetí rezoluce v americkém Senátu, jíž zákonodárci uznali korunního prince Muhammada bin Salmána odpovědným za vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí v prohlášení, o kterém informují světové zpravodajské agentury, hovoří o vměšování se do vnitropolitických záležitostí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

„Království odsuzuje aktuální pozici amerického senátu, která se zakládá na nepravdivých obviněních, a potvrzuje, že zcela odmítá jakékoli zásahy do svých záležitostí,” citovala agentura AFP prohlášení saúdskoarabské diplomacie, které v neděli pozdě večer přinesla tamní tisková agentura. Ministerstvo zahraničí označilo Chášukdžího vraždu za zločin, který neodráží politiku království, napsala agentura Reuters.

„Jakkoli Saúdskoarabské království potvrzuje záměr pokračovat v posilování vztahů se Spojenými státy americkými, vyjadřuje zároveň znepokojení co se týče pozic vyjádřených členy ctihodné legislativní složky spojeneckého a spřáteleného státu,” pokračuje prohlášení.

Rezoluci o odpovědnosti korunního prince za vraždu novináře američtí senátoři jednomyslně schválili ve čtvrtek. Zároveň přijali usnesení, které doporučuje ukončit americkou vojenskou pomoc Rijádu v rámci občanské války v Jemenu. Šlo přitom spíše o symbolické kroky, neboť aby rezoluce nabyly síly zákonů, musela by je podpořit i Sněmovna reprezentantů, která doposud jakýkoliv návrh namířený proti Saúdské Arábii blokovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám