Hlavní obsah

Mohutné palestinské ostřelování bylo odvetou za zpackanou operaci Izraele

– Jeruzalém/Gaza

Po ostřelování z Pásma Gazy našli v noci na úterý v troskách domu v Izraeli jednoho mrtvého. Informovala o tom agentura AFP. Silná pondělní palba, kdy palestinští radikálové vypálili na izraelské území přes 300 raket si vyžádala podle listu Haarec i přes 50 zraněných, odveta ze strany Izraele tři mrtvé Palestince a devět zraněných. Ze strany Palestinců šlo o odvetu za nepovedenou izraelskou operaci v Pásmu Gazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky izraelského ostřelování Pásma GazyVideo: Reuters

 
Článek

Tělo mrtvého muže, kterému bylo kolem čtyřiceti let, vyprostili v noci na úterý z trosek domu ve městě Aškelon, které leží u severních hranic Pásma Gazy. Ve stejném domě záchranáři našli také dvě ženy, které převezli v kritickém stavu do nemocnice. Podle listu Haarec je mrtvým mužem z Aškelonu Palestinec, který pocházel z Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Podle izraelské armády bylo v pondělí z Pásma Gazy vypáleno asi 300 střel, z nichž šest desítek zničila protivzdušná obrana. Jedna raketa zasáhla autobus a zranila nedaleko stojícího vojáka.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Budova zničená při izraelském náletu

Armáda při protiútocích letadel zasáhla přes 70 cílů spojených s radikálními skupinami Hamás a Islámský džihád. Izraelci v Pásmu Gazy zasáhli také studio televize Al-Aksá. Ostřelování nepřežili tři Palestinci a nejméně devět jich utrpělo zranění.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí předsedal bezpečnostnímu kabinetu, který by se měl sejít v úterý znovu. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval obě strany konfliktu k maximální zdrženlivosti.

Nepovedená operace

Podle palestinských radikálů bylo pondělní ostřelování odvetou za zpackanou nedělní operaci speciálních jednotek izraelské armády, která vnikla na území Pásma a zabila sedm Palestinců včetně jednoho z velitelů ozbrojeného křídla Hamásu. Při operaci padl izraelský důstojník.

Izraelské komando cestovalo v civilním autě, uvedly palestinské zdroje. Když je palestinská hlídka tři kilometry za hranicí východně od tábora Chán Junís zastavila, začali Izraelci ve voze střílet a zabili místního velitele vojenského křídla Hamásu i dalších šest Palestinců. V přestřelce padl izraelský důstojník a další člen komanda byl zraněn. Přesto se skupina dokázala vrátit i s tělem mrtvého.

Izrael popírá, že komando jelo zabíjet, nesdělil však, co bylo cílem tajné operace. Podle BBC mohlo jít o snahu získat informace. Nepovedená akce ale zmařila příměří, které bylo na dosah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám