Hlavní obsah

Írán hrozí Spojeným státům a Izraeli drtivou odvetou za útok v Ahvázu

– Teherán

Írán hrozí Spojeným státům a Izraeli drtivou odvetou za sobotní krvavý útok na vojenskou přehlídku v Ahvázu. K činu se přihlásilo hnutí Ahvázský národní odpor i skupina Islámský stát. Teherán obvinil USA, Izrael a také Saúdskou Arábii z podpory útočníků. V Ahvázu v pondělí začaly pohřby obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ahvázu pohřbili oběti útoku na vojenskou přehlídkuVideo: Reuters

 
Článek

Zástupce velitele revolučních gard Hosejn Salámí v pondělním projevu před zahájením pohřebních obřadů řekl na adresu amerických a izraelských politiků, že byli „svědky íránské pomsty v minulosti a tentokrát bude reakce ničivá”.

„Budete litovat toho, co jste udělali," řekl Salámí, který také hovořil o „trojúhelníku” Izrael, USA a Saúdská Arábie.

Celkem čtyři útočníci stříleli na hlediště, kde íránští představitelé sledovali vojenskou přehlídku konanou při příležitosti začátku íránsko-irácké války, která probíhala v letech 1980 až 1988.

Při útoku přišlo podle aktuální bilance íránských úřadů o život 25 lidí, mezi nimiž bylo 12 členů elitních revolučních gard. O víkendu média informovala o 29 obětech. Šlo o nejzávažnější teroristický útok v Íránu za poslední dekádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vojenskou přehlídku v Iránu poznamenala střelbaVideo: AP

K činu se přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor, později za útok odpovědnost přijala i teroristická organizace Islámský stát. Ahvázský národní odpor je arabské opoziční hnutí, které usiluje o odtržení ropné provincie Chúzestán od zbytku Íránu.

Podle agentury Reuters není pravděpodobné, že by revoluční gardy zaútočily přímo na ty, jež z útoku obviňují. Pravděpodobnější je, že se odhodlají k raketovému útoku na opoziční skupiny operující v Iráku nebo v Sýrii, jež mohou být napojeny na strůjce útoku. V Chúzestánu budou zřejmě zpřísněna bezpečnostní opatření a pozatýkáni oponenti vlády.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

V Íránu po sobotním útoku propukly protiamerické demonstrace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám