Hlavní obsah

Islámský stát u Búkamalu se stal terčem náletu, zahynulo na padesát lidí

– Damašek/Londýn

Asi padesát obětí si vyžádal nálet na okraj města Búkamal na východě Sýrie, které dál drží radikální organizace Islámský stát. Američany vedená mezinárodní koalice nálety potvrdila, ale neupřesnila počet obětí.

Foto: US Air Force, Reuters

Dvojice amerických letounů F-15E Strike Eagle se vrací z útoků v Sýrii.

Článek

Podle syrské tiskové agentury SANA, která se odvolává na zdroje z místa, byla bombardována dvě městečka na okraji Búkamalu Súsa a Baghúz Faukani. Uvedla, že při náletech v noci na pátek bylo zabito bylo nejméně třicet civilistů a mnoho dalších včetně žen a dětí bylo zraněno.

Podle exilové organizace SOHR, které monitoruje dění v zemi, bylo celkem zabito 54 lidí, z toho 28 civilistů.

Mezinárodní koalice nálety v dané oblasti potvrdila, počet mrtvých ale nespecifikovala. Není ani jasné, která konkrétní země útok podnikla, v poslední době u syrsko-iráckých hranic opakovaně útočily irácké stroje F-16. [celá zpráva]

Islámský stát byl loni označen za poražený, z Iráku už byl vyhnán, ale jeho příslušníci nadále drží malé oblasti v Sýrii v údolí středního Eufratu, kde se nachází i Búkamal, při syrsko-iráckých hrancích a také na jihu Sýrie v provincii Daraá, kde tento týden ovládli město Hit. [celá zpráva]

Podle listu Independent se v oblastech pohybuje dále na 8000 až 10 000 příslušníků Islámského státu, který nedávno zaútočil i u Rakky. Panují obavy, že se radikálové přeskupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám