Hlavní obsah

Dárek Moskvě. Rusové si ze Sýrie odvezli dvě západní rakety, které při úderu nevybuchly

Moskva

Dvě střely s plochou dráhou letu, které při sobotním západním útoku na Sýrii nevybuchly, byly odvezeny do Ruska, kde je zkoumají specialisté, uvedla ve čtvrtek agentura Interfax s odvoláním na vojenské zdroje. Rusové však ze Sýrie odvezli i trosky západní techniky.

Foto: Reuters

Start rakety tomahawk z raketového torpédoborce USS Porter

Článek

„Seznam vzorků vysoce přesné munice použité při sobotním raketovém útoku na Sýrii není omezen jen na dvě střely s plochou dráhou letu,“ uvedl zdroj. Podle něj ruští specialisté zkoumají zejména řídící a navigační systémy raket a jejich povrch, který absorbuje radiové vlny, takže jsou obtížně zjistitelné radiolokátory.

„Získané informace budou využity k vylepšení našich prostředků pro boj s vysoce přesnými zbraněmi, zejména v oblasti protivzdušné obrany a radioelektronického boje,“ dodal zdroj.

Na Sýrii 14. dubna vypálily Spojené státy, Francie a Velká Británie celkem 105 raket v odvetě za údajný chemický útok ve městě Dúmá. Podle Pentagonu všechny střely zasáhly cíle, zatímco Rusko tvrdilo, že ze 103 se jich syrské protivzdušné obraně (PVO) podařilo sestřelit 71. Podle Pentagonu sice byla syrská PVO aktivní, ale její antirakety vylétly až po přeletu amerických.

Chlór z Německa a dýmovnice ze Salisbury?

V syrské Východní Ghútě, kterou ovládali povstalci a kterou dobyly vládní síly, se podle ruského tvrzení našly kontejnery s chlórem z Německa a dýmovnice z anglického Salisbury, kde byl přiotráven bývalý ruský dvojí agent Sergej Skripal. Podle agentury TASS s to oznámila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Syrské vládní jednotky našly kontejnery s chlórem, nejnebezpečnější chemickou zbraní přivezenou z Německa, spolu s dýmovými barely vyrobenými ve městě, které se jmenuje, hádejte, ... Salisbury ve Spojeném království," prohlásila Zacharovová před novináři.

Syrká armáda v půlce týdne oznámila, že ve města Dúmá našla velkou chemickou laboratoř. Už minulý pátek našla jinou v Aftrisu. [celá zpráva]

Tým Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), který byl pověřen vyšetřováním údajného chemického útoku v Dúmě, se stále nemohl dostat na místo. Západ viní Moskvu a Damašek z obstrukcí. Ty tvrdí, že cestě mezinárodních expertů brání bezpečnostní rizika.

Reklama

Výběr článků

Načítám