Hlavní obsah

Kdybychom dále vyčkávali, byli bychom spolupachateli, obhajoval zásah Stropnický

• Aktualizováno

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) označil noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii za vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Připomněl rovněž, že sotva mohla zásah posvětit Rada bezpečnosti OSN, když jakákoliv usnesení jsou vetována Ruskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický

Článek

Stropnický novinářům řekl, že kdyby mezinárodní společenství čekalo se zásahem v Sýrii na mandát RB OSN, stalo by se pasivním svědkem až spolupachatelem chemických útoků.

„Česká republika v minulých dnech ostře odsoudila barbarský útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá a vyzvala k jeho okamžitému a nezávislému vyšetření. Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat,” uvedlo ministerstvo zahraničí.

Stropnický řekl, že americká strana Česko o útoku informovala. Podle informací, které má od USA, byl zásah veden zhruba s dvojnásobnou silou proti loňskému náletu, který Američané vedli v souvislosti s předchozím chemickým útokem v Sýrii. Nyní tak bylo použito kolem 130 raket. Nynější útok by měl být podle informací Stropnického jednorázový.

Zablokovaná Rada bezpečnosti

Ministr připustil, že zásah neměl mandát od RB OSN. „Jak to bylo asi tak možné. Rada bezpečnosti nebyla schopná přijmout žádné rozhodnutí, žádné usnesení k Sýrii už řadu měsíců. Jenom z hlediska kontroly chemického potenciálu šestkrát byl návrh takové rezoluce vetován Ruskou federací. Potom lze mluvit, myslím právem, o legitimitě takového zásahu. Protože je potřeba dát najevo, že někde je nějaká hranice, za kterou není možné jít,” řekl Stropnický.

„Kdybychom čekali na mandát, budeme pasivními svědky, a to už je skoro spolupachateli něčeho, co jsme viděli tento týden. A to se mi zdá, že je nepřípustné,” doplnil.

Češi jsou podle ministra v bezpečí

Českým občanům podle Stropnického nehrozí v souvislosti s aktuálním děním v Sýrii žádné nebezpečí. Kdo tvrdí opak, chová se podle něj nezodpovědně.

Česká diplomacie také vyjádřila podporu stanovisku generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Uvedl, že vojenský zásah povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

„Česká republika vystupovala a vždy bude vystupovat zásadně proti jakémukoliv použití chemických zbraní. Plně podporujeme činnost Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise k Sýrii a mezinárodních mechanismů k vyšetření útoků chemickými zbraněmi, stejně jako přísné potrestání pachatelů,” napsala diplomacie v prohlášení.

Stropnický varoval před tím, že se v nejbližší době může objevit dezinformační kampaň s cílem zpochybnit informace o chemickém útoku.

Ministr zopakoval, že Česko považuje za nejlepší cestu k ukončení násilností v Sýrii diplomatická jednání o mírovém uspořádání. K uklidnění situace se podle něj snaží přispívat i česká ambasáda v Damašku, mimo jiné i organizováním humanitární pomoci. Stropnický řekl, že kvůli nočnímu náletu byla odložena plánovaná pondělní dodávka humanitární pomoci z Česka do Sýrie, Praha se ale bude snažit o to, aby zdržení bylo co nejmenší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám