Hlavní obsah

Desítky Palestinců byly postřeleny při protestech u hranic s Izraelem, jeden zemřel

– Jeruzalém/Gaza

Počet zraněných Palestinců při pátečních protestech na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem stoupl podle ministerstva zdravotnictví v Gaze na 528, z toho bylo 163 lidí postřeleno, uvedl list Ha´arec. Zraněný v kritickém stavu zemřel. Dalších dvanáct zasáhly gumové projektily a zbytek se nadýchal slzeného plynu, nelze ale vyloučit, že se nadýchali kouře z pneumatik, které opět zapálili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v PalestiněVideo: AP

 
Článek

Palestinští demonstranti protestovali na pěti místech u hraničního plotu už třetí pátek v řadě. Podle izraelské armády jich přišlo 10 000, tedy méně než při předchozích akcích. Minulý pátek se protestu zúčastnilo na 20 000 lidí, týden předtím ještě o 10 000 více.

Armáda uvedla, že někteří demonstranti k plotu házeli výbušná zařízení a zápalné láhve a také stříleli, na což odpověděla silou. Její mluvčí řekl, že vojáci použili ostrou munici a další prostředky k rozhánění davu včetně slzného plynu.

Izraelská armáda předem varovala, že vojáci mají rozkaz střílet na ty, kdo se přiblíží k hranici. Na místo nasadila tanky i odstřelovače.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Demonstrující Palestinci

Izrael nicméně čelí kritice ochránců lidských práv, podle kterých izraelští vojáci stříleli i na demonstranty, kteří nepředstavovali bezprostřední bezpečnostní riziko. Armáda vyšetřuje několik případů, při nichž v době minulých pátečních protestů vojáci stříleli nejen na lidi těsně u hranice.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Demonstrující Palestinci

Cílem organizovaných protestů je návrat Palestinců na jejich někdejší území a ukončení izraelské blokády pásma. Palestinské hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy již několik let vládne, akci označuje za Pochod návratu.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelští vojáci sledují dým z pneumatik, které zapálili palestinci

„Někteří lidé si myslí, že jsme idioti, pokud věříme, že nás Izraelci pustí přes hranici, třeba nepustí, ale budeme se vždy snažit o návrat,” uvedl sedmatřicetiletý demonstrant Ahmad z kopce v Gaze nad hraničním plotem. Stejně jako většina ze dvou miliónů obyvatel chudé Gazy je Ahmad potomkem uprchlíků z Jaffy, pobřežního izraelského města, které leží jižně od Tel Avivu.

„Není tu mír, není tu práce, není tu žádná budoucnost, tak jaký rozdíl by bylo zemřít? Pokud umřeme, tak ať to není nadarmo,” dodal Ahmad, který nechtěl uvést celé jméno ze strachu z izraelské odvety.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinci utíkají pře slzným plynem vystřelovaným Izraelci.

Protesty mají pokračovat až do půlky května, tedy do 70. výročí vzniku Izraele. Palestinci si vyhlášení izraelské nezávislosti připomínají jako „nakbu” - katastrofu.

Po vzniku Izraele 14. května 1948 propukla první izraelsko-arabská válka, při které bylo zničeno na 400 palestinských vesnic. Z nového státu tehdy uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám