Hlavní obsah

Turecká armáda dobyla centrum syrského Afrínu

– Afrín/Ankara

Turecká armáda vyzbrojená těžkou technikou pronikla do centra syrského Afrínu a vyvěsila nad ním tureckou vlajku. V neděli to uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tím, že město se podařilo ovládnout celé. Kurdská milice YPG, která je hájila, uvedla, že evakuovala civilisty a přechází k partyzánské válce. Z oblasti uprchlo nejméně 150 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci Svobodné syrské armády v AfrínuVideo: Reuters

 
Článek

Turecké jednotky a příslušníci vazalské Svobodné syrské armády (FSA) vstoupili do města v půl deváté ráno během 58. dne operace Olivová ratolest, jak Turecko nazvalo invazi do Sýrie, jejímž cílem bylo vytlačit Američany podporovanou kurdskou milici YPG, kterou označuje Ankara za teroristickou kvůli vazbám na separatistickou tureckou stranu kurdských pracujících (PKK).

Voják s tureckou vlajkou před budovou radnice, kde stál tank, řekl, že ovládnutí města je dar tureckému národu k 103. výročí bitvy u Gallipoli, kde osmanské Turecko odrazilo vylodění sil Trojdohody. Příslušníci FSA stříleli do vzduchu a s pomocí buldozeru strhly sochu mytologického hrdiny Kavy připravenou na oslavy kurdského nového roku, uvedla agentura AP.

Foto: Hasan Kirmizitas, ČTK/AP

Příslušníci Svobodné syrské armády u svržené sochy kurdského mytologického hrdiny Kaveha v Afrínu

„Koridor teroristů byl prolomen na čtyřech frontách,“ pravil Erdogan a zdůraznil, že operace byla spuštěna, aby se „ochránili civilisté“, protože armáda nemá zájem o „intervenci, ale usiluje o dosažení míru a likvidaci teroristických uskupení“.

Masový exodus

Z města uteklo podle sdělení místních úřadů 150 000 civilistů, exilová organizace SOHR oznámila, že v posledních dnech jich bylo 200 000. Na cestě do oblasti pod kontrolou syrské vlády jsme strávili dva dny, uvedl prchající obyvatel Afrínu Azad Muhamamad: „Je to hromadné vystěhování. Na silnici byly nekonečné fronty.“ Cestou potkal ještě bojovníky. Ohledně budoucnosti je skeptický: „Je otázkou, zda tihle neomalenci nám dovolí vrátit se.“

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Prchající obyvatele Afrínu

Erdogan ale podle tureckého listu Hürriyet tvrdil, že uprchlíci se budou moci vrátit.

Kurdský představitel Hadia Jusúf řekl, že YPG evakuovala civilisty, aby zabránila masakrům. Z téhož důvodu se rozhodla město tvrdě nebránit, i když z města jsou slyšet stále exploze a střelba z posledních kapes odporu. Erdogan ale tvrdí, že výbuchy souvisí s odstraňováním min.

Foto: Hasan Kirmizitas, ČTK/AP

Vyvěšení turecké vlajky a vlajky Svobodné syrské armády v centru Afrínu

Kurdská správa města oznámila, že milice se rozhodla přejít na guerillovou formu boje, aby uchránila civilisty před masakrem.

Kurdský představitel Osman šajch Issa řekl, že začíná nová fáze bojů, která bude vedena taktikou udeř a uteč: „Náš odpor bude pokračovat, dokud nebude Afrín osvobozen a nevrátí se do něj oprávnění vládci. „Naše jednotky jsou na celém území Afrínu. Budou útočit na pozice tureckého nepřítele a jeho žoldáků při každé příležitosti. Stanou se jejich trvalou noční můrou.”

Foto: Hasan Kirmizitas, ČTK/AP

Dým nad Afrínem, kam pronikla Svobodná syrská armáda

Dodal, že v bojích bylo za 58 dní zabito na 800 příslušníků milice YPG, přičemž zemřelo i 500 civilistů. SOHR uvádí 280 zabitých civilistů a 1500 bojovníků, Turci popírají jakékoli civilní oběti, ohlásili, že „zneutralizovali“ 3600 teroristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám