Hlavní obsah

Ze syrské Východní Ghúty odešlo dvacet tisíc civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Hamúríja
Aktualizováno

Syrskou Východní Ghútu začali ve čtvrtek masově opouštět civilisté. Odešly jich tisíce, uvedla syrská agentura SANA s tím, že šlo o lidi násilně zadržované v oblasti jako lidské štíty, kteří využili nově otevřeného koridoru z Hamúríje. Podle exilové organizace SOHR jich odešlo do večera 20 000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východní Ghútu opustilo 12 500 civilistůVideo: Reuters

 
Článek

„Jde o největší útěk civilistů z oblasti od začátku obléhání vládními vojsky v roce 2013,” řekl agentuře DPA šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. V regionu, ovládaném povstalci, žilo téměř pět let v obležení na 380 000 civilistů. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie, tvrdí, že má v terénu síť informátorů.

Bezpečný koridor umožňující odchod z Hamúríje byl dle SANA otevřen ve čtvrtek. Syrská státní televize vysílala záběry, jak odcházejí muži, ženy a děti. Nesli vaky, matrace i kufry, někteří na hlavách. V davu lidí bylo vidět i stádo ovcí.

„Hrozně jsme trpěli, neměli jsme jídlo ani léky, dlouhé hodiny jsme trávili v suterénu. Díky Bohu jsme konečně venku,” řekla agentuře AFP třicetiletá žena s malým kojencem. Syrská státní televize vysílala záběry mužů, žen a dětí odcházejících z města Hamúríja, které dnes převzala pod kontrolu syrská vládní vojska.

Televize Al-Majádín uvedla, že k evakuaci byly přistaveny autobusy. Lidé mají být svezeni k identifikaci do vládního střediska. Muži oslovení televizními štáby řekli do kamery, že je ozbrojenci drželi na místě proti jejich vůli.

Syřané odcházeli i z měst Džisrín a Sakba, jež se rovněž nacházejí v jižní zóně Východní Ghúty, kterou kontroluje povstalecká skupina Fajlak ar-Rahmán. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek potvrdila, že byly ve čtvrtek otevřeny dva nové koridory pro odchod civilistů v Džisrínu a v Harastě.

Foto: ČTK/AP

Nakládní pomoci pro Východní Ghútu

Uvedla, že teroristická uskupení ve Východní Ghútě nadále porušují rezoluci Rady bezpečnosti OSN číslo 2401, když brání civilistům odejít. Skupina Fajlak ar-Rahmán podle ní nadále ostřeluje civilisty, kteří se pokoušejí odejít, a mnoho jich zabila nebo zranila. Skupina dál ostřeluje i Damašek, kde si její útok vyžádal ve čtvrtek jednu oběť.

Ve čtvrtek také vjelo do oblasti Východní Ghúty 25 nákladních automobilů s pomocí syrského Červeného půlměsíce, kterou mají dodat civilistům v Dúmě obklíčeným radikály z Fronty an-Nusra.

Foto: ČTK/AP

Civilní ochrany vzbouřenců Bílé přilby vyprostila po bombardování Východní Ghúty tělo

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek potvrdilo, že ruské vzdušné síly budou dál podporovat armádu Syrské arabské republiky, dokud nebudou zničeny všechny teroristické organizace v Sýrii. „Jasně podporujeme syrskou suverenitu a územní celistvost,“ dodalo.

Zmínilo, že v pátek by mohly být přijaty v Astaně na jednáních o Sýrii další kroky ke snížení napětí.

Foto: ČTK/AP

kolona s humanitární pomocí jedoucí do Dúmy

Syrská armáda se spojenci bojuje o Východní Ghútu od 18. února. Syrský režim nyní podle SOHR kontroluje již 70 procent oblastí ve Východní Ghútě, které doposud ovládali povstalci. O život přišlo na 1200 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám