Hlavní obsah

Izrael je po bojích nad Sýrií na hraně války, bylo uzavřeno mezinárodní letiště

Novinky, Alex Švamberk
Jeruzalém/Damašek/Moskva
Aktualizováno

Izraelské mezinárodní Ben Gurionovo letiště bylo v sobotu uzavřeno po sestřelení izraelské stíhačky útočící na Sýrii a dalších izraelských odvetných náletech, uvedl izraelský list Ha´arec. Podobná opatření byla v minulosti zavedena, když střety hrozily přerůst ve válku. V Izraeli se sešla bezpečnostní rada. Izrael a Sýrie s Íránem si po rozsáhlém střetnutí ve vzduchu navzájem vyhrožovaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřelený izraelský letoun F-16 začal po dopadu hořetVideo: AP

 
Článek

Izrael zavedl po několika odvetných útocích na Sýrii, když nad svým územím sestřelil íránský dron a nad Sýrií byla zasažena izraelská stíhačka F-16, mimořádná opatření.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal mimořádné zasedání bezpečnostního kabinetu, který zahájil jednání za zavřenými dveřmi. Premiérova kancelář instruovala ministry, aby nehovořili o dění na severní hranici Izraele.

„Írán a Sýrie si hrají s ohněm,“ varoval mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) a dodal: „IDF zasahují s rozhodností proti pokusům o íránsko-syrský útok a porušení izraelské suverenity. IDF jsou připraveny na různé scénáře a budou pokračovat v nutných krocích.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky sestřeleného izraelského letounu F-16Video: Reuters

S podobně tvrdým prohlášením přišli i spojenci syrského prezidenta Bašára Asada, jimiž jsou Írán a libanonský šíitský Hizballáh. Podle nich se jakýkoli další „teroristický“ čin Izraele setká s “důraznou a tvrdou odpovědí“.

Jeden z představitelů šíitské koalice okolo Asada a Íránu ale prohlásil podle listu Ha´arec: „Nemyslím si, že situace přejde v regionální válku.“

K útoku se pro Novinky.cz vyjádřilo v sobotu i syrské velvyslanectví v Praze: „Izrael dnes provedl další agresi proti svrchovanosti Sýrie s jasným cílem pomoci teroristickým skupinám v zemi. Důkazem toho je, že krátce po izraelském náletu napadli teroristé elektrárnu v Damašku. Již včera Izrael napadl syrské vojenské objekty v okolí Damašku, což ukazuje, že se v syrském konfliktu nedrží stranou."

Průnik dronu vyvolal izraelskou reakci

Nad sobotním ránem sestřelil Izrael nad svým územím íránský dron. Izraelské letectvo pak podniklo odvetný vzdušný útok na místo, ze kterého byl údajně vypuštěn. Jedno z izraelských letadel F-16 bylo sestřeleno a jeho piloti se při návratu museli katapultovat, jeden z nich utrpěl vážná zranění. Izrael poté podnikl další masivní útok na dvanáct cílů, mimo jiné na čtyři íránské základny v Sýrii a čtyři systémy syrské protivzdušné obrany. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda zveřejnila záběry z kokpitu ze sestřelení dronuVideo: Reuters

Sýrie přiznala, že při odvetném náletu na místo, které bylo napadeno už ráno, se nepodařilo sestřelit všechny vypálené rakety a několik vojáků bylo zraněno. Podle opozičních zdrojů ze Sýrie byla při odvetných náletech zasažena řídicí věž na vojenském letišti u Damašku a sklad zbraní.

Foto: Alaa Al-Faqir, Reuters

Lidé u zbytků protiletadlové rakety v Kunejtře

Po izraelském náletu také na Damašek zaútočili syrští vzbouřenci z oblasti Východní Ghúty. Jedna z vypálených raket zasáhla elektrárnu, která začala hořet.

Protichůdná íránská tvrzení

Írán nejprve označil tvrzení o sestřelení íránského dronu za absurdní: „Zprávy o sestřelení íránského dronu letícího nad Izraelem a o zapojení Íránu do napadení Izraele jsou směšné,” řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kasami. Írán uvedl, že ráno vzlétly drony ze syrské základny T4, aby podnikly rutinní průzkum syrské pouště směrem k Palmýře, kde operují zbytky Islámského státu.

Pak ale přišel s dvojznačným vyjádřením íránský generál Hossain Salami: „Nemůžeme potvrdit zprávu o dronu, protože Izraelci jsou lháři. Jestliže to potvrdí Sýrie, potvrdíme to i my.“ Jeho slova naznačují, že dron letěl ze syrského území nad Izrael, kde ho sestřelil izraelský vrtulník.

Rusko naléhalo na zúčastněné, aby zachovali klid. „Vyzýváme všechny strany ke zdrženlivosti, aby se vyhnuly jakékoli akci, která by mohla vést k ještě větším komplikacím,” uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám