Hlavní obsah

Zemětřesení v Iráku a Íránu zabilo přes 400 lidí

– Teherán/Irbíl • Aktualizováno

Bilance mrtvých a zraněných po nedělním zemětřesení v Íránu a Iráku stále stoupá. Obětí je už přes 400, uvedla agentura AFP. Zraněných je pak podle BBC téměř 7 tisíc lidí. Naprostá většina obětí je hlášena z Íránu, malý počet z Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silné zemětřesení zasáhlo Írán a IrákVideo: Reuters

 
Článek

V Íránu dosáhl počet obětí 407, uvedla s odvoláním na novou bilanci úřadů agentura AFP. Podle íránské agentury ISNA je v zemi zraněno 6700 lidí.

Řada obyvatel také přišla o bydlení. Podle BBC potřebuje nouzové přístřeší 70 tisíc lidí.

Jak se záchranáři snažili vyprošťovat lidi uvězněné pod troskami, bilance obětí poměrně rychle nabyla. Nejprve se mluvilo o několika desítkách mrtvých, pak jich bylo 120, pak 200 a nyní už více než 300.

Foto: Pouria Pakizeh, ČTK/AP

Lidé ve zpustošeném íránském městě Sarpol-e-Zahab hledí na zkázu napáchanou zemětřesením

Většina obětí v Íránu je z provincie Kermánšáh při hranicích s Irákem, kde zemřelo přes 200 lidí. Nejméně 97 z nich je z města Sarpol-e-Zahab, které leží 15 kilometrů od irácké hranice, kde byla otřesy vážně poškozena i místní nemocnice.

Foto: Reuters

Ošetřování zraněných po zemětřesení v íránském Sarpol Zahabu probíhá v polních podmínkách

„V noci bylo obtížné létat s vrtulníky do postižených oblastí. Některé jsou odříznuté a my se obáváme situace v odlehlých vesnicích,“ řekl íránský ministr vnitra Abdul Réza Rahmání Fazlí. Mnoho domů na vesnicích je z vepřovic, tedy z cihel z nepálené hlíny.

Foto: Mapy.cz

Sedm mrtvých na irácké straně je z Kurdistánu, uvedla televize Rudaw. Nejsložitější je situace v Darbandichánu, kde bylo zraněno přes 30 lidí, řekl kurdský ministr vnitra Rekaút Hama Rašíd. „Situace je velmi kritická,” uvedl.

I v tomto městě otřesy poničily nemocnici. Celkem bylo v Kurdistánu zraněno 320 lidí.

Foto: Pouria Pakizeh, ČTK/AP

Škody na domech v Sarpol Zahabu

Několik měst na obou stranách hranice zůstalo odříznuto od elektřiny. Tisíce lidí v obavách před novými otřesy vyběhly na ulice a do parků.

Americká geologická služba USGS lokalizovala epicentrum zemětřesení zhruba 32 kilometrů od iráckého města Halabdža, blízko hranic s Íránem. Otřesy  s magnitudem 7,3 měly ohnisko v hloubce 24 kilometrů a pocítili je také lidé v Turecku a části Izraele. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám