Hlavní obsah

Zasáhl šejk. Brit čelící žaláři za dotknutí se jiného muže v Dubaji unikl trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Sedmadvacetiletý Skot Jamie Harron, který čelil trestu až tří roků vězení za to, se v Dubaji dotkl boku jiného muže, do vězení nepůjde. Úřady obvinění stáhly a muže propustily, vrátili mu i pas. Do hojně sledovaného případu zasáhl zvláštním dekretem šejk a premiér Spojených arabských emirátů Muhammad ibn Rašíd Al Maktúm.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Harron

Článek

O propuštění občana Spojeného království informovala britská BBC s odvolání na Radhu Stirlingovou z organizace Zadržen v Dubaji. Ta poskytuje právní služby cizincům, kteří mají v jednom z arabských emirátů závažné problémy se zákonem. Dubajská policie ani jiná oficiální místa zatím završení případu nekomentovaly.

Zpráva přichází jen několik dní poté, co Skotovi soud uložil za veřejné pohoršování tříměsíční trest. Původně mu hrozily až tři roky vězení. „Jeho věznění by bylo pro Spojené arabské emiráty z hlediska PR katastrofou,“ řekla Stirlingová agentuře AP.

Dodala, že Harron nyní proti obchodníkovi, který si na jeho chování stěžoval, zvažuje podat žalobu. Za osobní zásah šejkovi Muhammadovi poděkovala. „Zjistilo se, že obvinění proti Jamiemu (Harronovi) jsou naprosto smyšlená a bezvýznamná,” řekla. Harron tvrdí, že kvůli případu utratil víc jak 30 tisíc liber (863 tisíc Kč).

Bylo to nedorozumění

K incidentu došlo 15. července během rozmíšky v dubajském baru. Jeden z Harronových přátel James Allen, který byl svědkem události, vypověděl, že Skot do druhého muže omylem strčil a chytil ho za bok, aby se mu omluvil.

Také Harron, který pracuje jako elektrikář v Afghánistánu a v Dubaji si udělal dvoudenní zastávku, od začátku tvrdil, že šlo o nedorozumění. V přeplněném baru si podle svých slov nechtěl nechat rozlít nápoj. „Držel jsem ruku před sebou a jiného muže jsem se dotkl, abych se s ním nesrazil,“ tvrdil Harron. [celá zpráva]

Dubajci však byli nekompromisní. Harrona zadrželi a pět dní ho drželi ve vazbě. Pak ho propustili na kauci, ale zabavili mu pas a zakázali mu vycestovat ze země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám