Hlavní obsah

Kurdové si odhlasovali nezávislost, Bagdád hrozí vojenským zásahem

Bagdád

Iráčtí Kurdové se v pondělním referendu jasně vyslovili pro nezávislost. Potvrdila to volební komise po sečtení všech hlasů. Irácký premiér Hajdar Abádí kurdské vedení vyzval, aby výsledek „zrušilo“. Bagdád současně tlačí na Kurdy, aby se jejich jednotky stáhly z míst, které dobyly na Islámském státu a kde jsou také bohatá naleziště ropy. Irácký parlament ve středu zmocnil Abádího k případnému vojenskému zásahu ve sporné oblasti.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Kurdové na severu Iráku

Článek

Pro nezávislost se vyslovilo bezmála 92 procent hlasujících, přičemž volební účast byla přes 72 procent, informovala kurdská stanice Rudaw.

Premiér Abádí ale prohlásil, že o výsledcích referenda nebude s Kurdy „nikdy diskutovat“. Hlasování představuje nejen pro Irák, ale i okolní země, v nichž žije početná kurdská menšina, nebezpečí územního rozpadu.

Abádí ve středu zopakoval, že odtržení Kurdistánu nedovolí. Dodal, že je třeba vést dialog v rámci ústavy. Prvotním předpokladem pro jednání je ale odvolání referenda.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Území kontrolovaná kurdskými silami

Vojenská hrozba

Bagdád současně vyzývá kurdské milice, aby se stáhly z území, která obsadily v bojích proti Islámskému státu a kde se také uskutečnilo referendum.

V opačném případě je irácká vláda připravena na vojenský střet. Parlament ve středu Abádímu odhlasoval pravomoc vyslat do těchto míst armádu. Především město Kirkúk a okolí, které kontrolují jednotky kurdských pešmergů, je bohaté na ropu.

Kurdové rovněž mají do pátečního odpoledne předat iráckým úřadům kontrolu nad letišti v Irbílu a Sulejmánii, což centrální vláda obhajuje snahou zajistit nerušený provoz mezinárodních letů.

V neposlední řadě má vláda Kurdistánu předat kontrolu nad všemi hraničními přechody a příjmy z ropy, upozornila stanice BBC.

Kurdové jsou největší národnostní skupinou na Blízkém východě. Je jich 40 miliónů, především na území Iráku, Turecka a Íránu. Početné jsou také komunity žijící v západní Evropě i USA.
Irák má 28 miliónů obyvatel a Kurdové z nich tvoří necelou pětinu. Autonomii získali po válce v Perském zálivu v 90. letech, kdy byla nad provinciemi obývanými Kurdy zřízena bezletová zóna.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurdské referendum bude. Navzdory všem

Iráčtí Kurdové v pondělí vyrazí k volebním urnám, aby v referendu hlasovali o své nezávislosti. Ačkoli většina zvolí samostatnost, výsledek hlasování nebude...

Výběr článků

Načítám