Hlavní obsah

Asad se Trumpa nelekl, na město zasažené chemickým útokem posílá další letadla

Damašek/Ankara

Syrské město Chán Šajchún v provincii Idlib se v pátek opět stalo terčem náletů syrských sil. Vzdušné útoky pokračovaly navzdory nočnímu americkému úderu na leteckou základnu Šajrát, který byl odvetou za útok chemickými zbraněmi na Chán Šajchún z počátku týdne, jenž je připisován režimu prezidenta Bašára Asada.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Zkáza v Chán Šajchúnu

Článek

O nových náletech s odkazem na svědky z místa informovala exilová organizace SOHR.

Zatím nejsou k dispozici zprávy o případných obětech. Svědkové z místa dříve uvedli, že se lidé po chemickém útoku z úterního rána v obavách o svůj život z města stěhují pryč. Při náletu na Chán Šajchún, během kterého syrské vzdušné síly údajně použily nervově toxický plyn, zemřelo přes 70 lidí včetně dvou desítek dětí.

Americký prezident Donald Trump v reakci na to nařídil odpálení střel s plochou dráhou letu na leteckou základnu syrské armády, ze které startovala letadla, jež měla útočit chemickými zbraněmi. Údery mají za cíl zabránit dalšímu využívání chemických zbraní.

Město Chán Šajchún se však navzdory ráznému americkému zásahu ocitlo znovu pod palbou syrských letadel. Vojensky zdánlivě nevýznamné město ovládají místní povstalecké frakce, které syrská vláda označuje jednotně za teroristy. Damašek dříve uvedl, že v místě operují také radikálové z dřívější Fronty an-Nusra, nyní Džabhát Fatah aš-Šám.

Syrská vláda odmítá nařčení, že v Chán Šajchúnu nasadila chemické zbraně. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ve čtvrtek opět uvedl, že cílem je diskreditace režimu, a zopakoval tvrzení, že plyn unikl ze skladu povstalců. Experti ale poukazují na to, že neurotoxin, který podle lékařů zabíjel, nelze dlouhodobě skladovat.

Zničená letadla

Odvetný americký útok na základnu Šajrát, odkud podle Američanů vzlétala útočící syrská letadla, způsobil podle svědků značné škody. Syrský novinář Thabit Salim řekl BBC, že bylo zničeno asi 14 letounů. Podle ruského reportéra Jevgenije Poddubného z televize Rossija 24, který získal na zdemolovanou základnu přístup, však nebyla zničena celá letka a prvotní zprávy naznačují, že shořelo devět strojů.

Rusko v důsledku amerického úderu vypovědělo dohodu s USA o letech nad syrským bojištěm. [celá zpráva]

Turecko navrhlo, aby byla nad Sýrií ustanovena bezletová zóna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám