Hlavní obsah

V Sýrii se poprvé střetly vládní jednotky a rebelové. Rozmíšku zarazili Rusové

– Damašek

Na severu Sýrie se v pátek vůbec poprvé střetla syrská vládní vojska podporovaná Ruskem a rebelové podporovaní Tureckem. Intervence ruských jednotek přestřelku zastavila. S odvoláním na zdroje z obou táborů o tom informovala agentura Reuters. Mezi oběma tábory sice panuje příměří, jak rebelové, tak vládní vojska ale bojují s Islámským státem a jejich cesty se střetly.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turecké jednotky a příslušníci Svobodné syrské armády ve vesnici Baza u al-Bábu

Článek

Podle dvou zdrojů z řad rebelů na sebe Asadovy jednotky a syrská ozbrojená opozice narazily ve vesnici jihozápadně od al-Bábu. Vládní vojska se prý k rebelům přiblížila v tancích.

„Vypálili směrem k nim varovný výstřel, (vládní vojska) ale odpověděla střelbou a došlo k přestřelce. Rusové však zasáhli a dostali situaci pod kontrolu,“ řekl Reuters zdroj z řad ozbrojené opozice.

Ve stejném duchu se vyjádřil nejmenovaný představitel z vládních vojsk. „Rusové zasáhli a mají situaci pod kontrolou,“ potvrdil.

Mezi oběma stranami platí příměří, problém je v tom, že se jednotky obou stran k sobě u měst al-Báb severně od Aleppa dostaly příliš blízko. Informace přichází den poté, co Rusové u al-Bábu omylem bombardovali pozice rebelů a při náletu zabili i tři turecké vojáky. Moskva a Ankara se poté shodly, že je nutné protiteroristické operace v Sýrii lépe koordinovat. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám