Hlavní obsah

Asadova armáda získala kontrolu nad zdrojem vody pro Damašek

Syrské vládní síly v sobotu ovládly strategické údolí Barada, kde se nachází hlavní zdroj vody pro hlavní město Damašek. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrské armády. Povstalcům, kteří oblast ovládali, byl podle dohody zaručen odchod.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Zničené budovy v syrském Aleppu

Článek

Vláda se nedávno se vzbouřenci domluvila na opravě poškozeného zdroje, který nefungoval od konce prosince, takže se z něj voda dostávala jen k asi 70 procentům obyvatel Damašku a jeho okolí. Režim prezidenta Bašára Asada obviňoval rebely z kontaminace vody naftou. Povstalci naopak tvrdili, že vodovodní soustavu poničilo bombardování ze strany vládních sil.

Od 30. prosince panuje mezi syrskou vládou a umírněnými povstalci příměří, které zprostředkovaly Rusko, Turecko a Írán. Ozbrojenci, kteří v údolí Barada působí, nejsou podle Asada do dohody o klidu zbraní zahrnuti.

Údolí nedaleko Damašku se snažili dobýt syrští vojáci a jejich spojenci z radikálního šíitského hnutí Hizballáh. Oblast byla terčem častého ostřelování, rebelové ale kladli odpor. Zástupce syrské vlády Bašár Džaafarí řekl, že v údolí Barada operují skupiny napojené na globální teroristickou síť Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám