Hlavní obsah

Íránci ukázali nový vrtulníkový katamarán i se vzkazem Američanům

Teherán

Íránci se pochlubili novým vrtulníkovým katamaránem svých revolučních gard. Televize Irinn, která záběry nové vysokorychlostní lodi v úterý odvysílala, uvedla, že pojme stočlennou posádku a jeden lehký vrtulník. Na boku lodi je vzkaz Američanům, který je připsán duchovnímu vůdci Íránu Ájatolláhovi Sajjidu Chameneímu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katamarán íránských revolučních gardVideo: AP

 
Článek

„Američané by měli plout do zátoky Sviní, Perský záliv je naším domovem,“ píše se na nové lodi v perštině. Jde zřejmě o odkaz na neúspěšný pokus o státní převrat na Kubě, který v roce 1961 zosnovala CIA.

Loď je podle informací íránské televize dlouhá 55 metrů, na šířku měří 14 metrů a dosahuje rychlosti 52 kilometrů v hodině.

Šéf íránské pobřežní stráže Ali Fadáví podle televize ABC při slavnostním spuštění katamaránu na vodu prohlásil, že je americká vojenská přítomnost ve vodách Perského zálivu „příčinou nebezpečí a bezpráví“.

Íránská a americká plavidla se v Zálivu potkávají poměrně často a mezi oběma zeměmi kvůli tomu panuje napětí. V lednu tohoto roku Íránci nakrátko zadrželi desetičlennou posádku vojenského člunu, jenž nedopatřením vplul do jejich teritoriálních vod. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám