Hlavní obsah

Nizozemská turistka nahlásila v Kataru znásilnění, sama skončila u soudu

Dauhá

Podmíněný trest a pokutu 824 dolarů (zhruba 20 000 korun) uložil katarský soud 22leté ženě z Nizozemska. Případ přitom začal ženiným hlášením na policii, že byla znásilněna. Soud ji však uznal vinnou z cizoložství a rozhodl o jejím vyhoštění, napsal v pondělí server BBC.

Foto: ČTK/AP

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

„Uděláme vše pro to, abychom ji co možná nejrychleji dostali tam, kam chce odejít,“ okomentovala vyhoštění nizozemská velvyslankyně v Kataru Yvette Burghgraefová-van Eechoudová.

Mladá žena byla v Kataru na dovolené. Zatkli ji 15. března hned poté, co znásilnění ohlásila. Její právník tvrdí, že šla v hotelu v Dauhá na večírek se známým, který ji přimíchal drogy do pití, a ona si pamatuje už jenom to, jak se probudila v cizím pokoji a uvědomila si, že byla znásilněna. Podle soudu však své tvrzení ničím nedoložila.

Muž, jehož označila za útočníka, tvrdí, že se stykem souhlasila. Také jemu uložil soud trest za nemanželský sex, a to sto ran bičem. Dalších čtyřicet ran pak obdrží za konzumaci alkoholu. Obhájce odsouzené Nizozemky tvrdí, že v dotyčném hotelu byl alkohol povolen.

Otazníky pro fotbalové mistrovství

Podobný případ se udál před třemi lety ve Spojených arabských emirátech. Tehdy si vyslechla šestnáctiměsíční trest ženy z Norska, když nahlásila znásilnění. Později byla omilostněna a vydána do Norska.

V Kataru hrozí za cizoložství až sedm let vězení. Případ nizozemské turistky podle BBC vzbuzuje obavy, jak budou Katařané nakládat s návštěvníky fotbalového mistrovství světa v roce 2022, z nichž mnozí nebudou obeznámeni se specifiky místního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám