Hlavní obsah

Američané potvrdili smrt vůdce Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům potvrdil smrt vůdce afghánského radikálního hnutí Tálibán Muhammada Mansúra. V prohlášení, vydaném během návštěvy prezidenta Baracka Obamy ve Vietnamu, označil Mansúrovu smrt za milník v úsilí USA o dosažení dlouhodobého míru a prosperity v Afghánistánu. Mansúr přišel o život při útoku amerického bezpilotního letounu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané zabili při náletu šéfa afghánského TálibánuVideo: Reuters

 
Článek

"Tálibán by měl využít tuto příležitost k tomu, aby nastoupil jedinou reálnou cestu k ukončení konfliktu tím, že se připojí k afghánské vládě v procesu usmíření," uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Mansúrovu smrt už dřív potvrdily afghánská vláda a afghánská tajná služba, stejně jako vysoký velitel Tálibánu mulla Abdul Rauf. Agentuře AP řekl, že Mansúr zahynul při americkém náletu "v pohraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem". [celá zpráva]

Foto: Taliban Handout/Handout, Reuters

Nový vůdce Tálibánu mulla Achtar Muhammad Mansúr, bývalý ministr dopravy za vlády Tálibánu

Afghánský premiér Abdulláh Abdulláh o víkendu v prohlášení zveřejněném na Twitteru uvedl, že "vůdce Tálibánu Mansúr byl zabit při náletu bezpilotního letadla... Jeho auto se stalo terčem útoku v Dahl Bandinu," oblasti v pákistánské provincii Balúčistán těsně za hranicí s Afghánistánem.

Foto: Abdul Salam Khan, ČTK/AP

Auto mully Mansúra zasažené při americkém náletu

Mulla Mansúr nahradil teprve loni v létě v čele islamistických radikálů mullu Muhammada Umara, jehož utajovanou smrt Tálibán potvrdil loni v červenci až po dvou letech. Mansúr byl předtím Umarovým nejbližším poradcem.

Jeho nástup do čela Tálibánu ale vyvolal uvnitř organizace rozkol a řada tálibů přešla ke konkurenčním a extrémnějším organizacím typu Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám