Hlavní obsah

Rada bezpečnosti vyzvala k ochraně zdravotníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rada bezpečnosti OSN v úterý jednomyslně schválila rezoluci vyzývající účastníky konfliktů k ochraně zdravotnického personálu, nemocnic a zdravotnických zařízení před útoky a násilnostmi. Rada o rezoluci hlasovala v době, kdy ze Sýrie přicházejí zprávy o útocích na nemocnice a o úmrtí zdravotníků. Rada se znovu sejde ve středu, aby se zabývala celkovou situací v Halabu, napsala agentura AFP.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Nálety na Halab z konce 29. dubna

Článek

Text o ochraně zdravotníků v místech konfliktů navrhly Nový Zéland, Španělsko, Egypt, Japonsko a Uruguay.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z další nemocnice v syrském Halabu zbyly jen troskyVideo: Reuters

Sýrii byla minulou středu zasažena nemocnice v povstalci ovládané čtvrti Halabu a zahynulo tam několik desítek lidí včetně pediatra a pacientů. Provozoval ji Mezinárodní výbor Červeného kříže a organizace Lékaři bez hranic (MSF). [celá zpráva]

MSF varovala, že 250 000 obyvatel v povstaleckých oblastech Halabu hrozí, že budou zcela odříznuti od lékařské péče. Poté bylo zasaženo zdravotnické středisko a při úterních útocích na vládou kontrolovanou část města byla zasažena další nemocnice. Podle syrské státní televize Al-Ichbáríja dostala zásah porodnická klinika. O život tam přišly tři ženy a 17 osob bylo zraněno. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily nálet na nemocnici v syrském HalabuVideo: Channel 4 News, Reuters

Francie a Británie si vyžádaly zvláštní zasedání Rady bezpečnosti OSN, které se bude ve středu věnovat situaci v tomto severosyrském městě.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý řekl, že syrská armáda se chystá vyhlásit v Halabu příměří. Dočasný klid zbraní byl minulý týden vyjednán pro Damašek a jeho okolí a pro přímořské město Latákíja.

Reklama

Výběr článků

Načítám