Hlavní obsah

V tureckém parlamentu se strhla hromadná rvačka. Několik poslanců je zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turečtí zákonodárci se při pondělním zasedání ústavního výboru parlamentu poprali. Potyčka propukla mezi poslanci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a prokurdskými politiky. Šarvátku vyvolal spor kolem možného zrušení poslanecké imunity prokurdských zákonodárců. Několik poslanců podle BBC utrpělo zranění. Zrušení imunity ale výborem nakonec prošlo, na řadě je projednání v plénu parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rvačka v tureckém parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Někteří zákonodárci se odhodlali přímo k pěstnímu souboji, jiní zůstali u „konzervativnějšího” strkání a přetahování, další kolegy ze zálohy polévali vodou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby parlament zbavil prokurdské poslance imunity, která je chrání před vyšetřováním. Obviňuje je, že podněcují terorismus.

Kromě rušení poslanecké imunity ústavní výbor projednával i další změny ústavy prosazované vládou.

Stále autoritativněji vystupující AKP prezidenta Erdogana podle opoziční Lidové demokratické strany (HDP) prosazuje ústavní změny proto, aby mohla snáz umlčet politické odpůrce.

Erdogan naopak tvrdí, že je HDP prodlouženým křídlem zakázané Strany kurdských pracující (PKK) a její poslanci by měli být zbaveni mandátu. PKK je v Turecku oficiálně teroristickou organizací.

Turečtí poslanci se při projednávání ústavních reforem poprali už minulý týden. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle návrhu nové legislativy mají být zbaveni imunity poslanci, kteří již čelí podezření z trestného činu. Podle státní turecké agentury Anadolu se návrh dotkne 129 poslanců, kteří by po zbavení imunity měli být obviněni celkem z 562 trestných činů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám